Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Avrupalıya hoşgörü dersi

Avrupalıya hoşgörü dersi
Fotoğraf Başlığı Avrupaliya hosgörü dersi

Birçok Avrupa ülkesinde cami bulunmazken, Türkiye gayrimüslim mülklerini iade ediyor, kilise yaptırıyor.

Kaydet
a- | +A
Hükümet, Kürt açılımı ve Alevi açılımının ardından azınlıkların hakları konusunda da önemli açılımlar yapıyor. Tarihi bir adım olan, azınlıklara ait mülklerin iadesinin ardından yeni bir tarihi adımla cumhuriyet tarihinde ilk defa yeni bir kilise yapılması kararı alındı. Bu açılımlarla Türkiye kilise ve sinagog sayısıyla camisiz başkentlerin olduğu Avrupa'ya adeta hoşgörü dersi verecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cuma günü Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde Gayrimüslim Azınlık Cemaatleri Temsilcileriyle buluşmasında İstanbul Yeşilköy'de Süryani cemaati tarafından yapılacağını duyurduğu kilise, Türkiye'nin 350'inci kilisesi olacak.
140'I RUMLARIN 52'Sİ ERMENİLERİN
Türkiye'de 140 tanesi Rumlara, 58 tanesi Süryanilere, 52'si Ermenilere, 99 tanesi ise diğer Hristiyan cemaatlere ait olmak üzere toplamda 349 kilise bulunuyor. Bu kiliselerin 260'sı vakıfların mülkiyetinde. Yahudilerin ibadet mekanı olan Sinagog sayısı ise 47. Kilise ve sinagog sayısında İstanbul ilk sırada. Bütün medeniyetlerin ve dinlerin bir arada yaşadığı İstanbul'da 40 tane kilise 16 tane de sinagog bulunuyor.
SÜREKLİ BAKIMDAN GEÇİRİLİYORLAR
Bu ibadethaneler, periyodik olarak bakım ve onarımdan geçirilip restore ettiriliyor. Bunlar arasında Akdamar Kilisesi ve Sümela Manastırı da var. Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan tarihi Akdamar Kilisesi 1 milyon 200 bin TL harcanarak 6 ay süren bir restorasyondan geçirildi. Trabzon'da bulunan Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmaları da bu ay başlıyor. Büyük bir titizlikle aslına uygun olarak yapılacak restorasyonun 3 yıl sürmesi planlanıyor.
İSMAİL SONSUZ-ANKARA
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.