Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çavuşoğlu "Auschwitz" anma törenine katıldı

/ Kaynak: AA
Çavuşoğlu "Auschwitz" anma törenine katıldı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Polonya'da Auschwitz Birkenau Kampı'nın kurtarılmasının 70. yıl dönümü anma törenlerine katıldı.

Polonya'nın Krakow kentinde Auschwitz Birkenau Kampı'nın kurtarılmasının 70. yıl dönümü anma törenlerine katılan ve etkinliğin ardından açıklamada bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, törene 40 ülke temsilcisinin katıldığını belirterek, "Hepimizin ortak amacı, 70 yıl önce 1 milyon insanın acımasız bir şekilde burada öldürülmesini anmak, burada ölenleri anmak ve 'bir daha böyle şeyler tekrar edilmesin' mesajı vermekti" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Auschwitz'te insanların gazla zehirlenerek ve yakılarak öldürüldüğünü anımsatarak, "Bugün maalesef 70 yıl önce, hatta 100 yıl önce yaşanan trajedilerin tekrar sinyallerini görüyoruz. Suriye'de 200 binden fazla insan öldürüldü. Suriye'de insanları öldüren ve öldürürken de kimyasal silah dahil her türlü yöntemi kullanan bir rejim var. Aynı acımasız yöntemleri maalesef bugünün dünyasında da görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık hoşgörüsüzlük ve yavaş yavaş İkinci Dünya Savaşı öncesi Avrupa ve dünyada yaşanan, savaşlara yol açan gelişmeler ile trendlerin görüldüğüne işaret eden Çavuşoğlu, "Bizim de vermeye çalıştığımız mesaj bu. Bir tarafta terör, bir tarafta ırkçılık, aşırıcılık, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık. ikisi de birbirinden tehlikeli, ikisiyle de mücadele etmek gerekiyor" dedi.

IŞİD'in Kobani'den püskürtülmesi

Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Kobani ilçesinden püskürtülmesine de değinerek, bu haberin hem Türkiye içinde hem de bölgede bir sevinç yaşattığını dile getirdi.

Suriye'de terör örgütleri arasındaki çatışmalar ve rejimin insanları öldürmeye devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Suriye'de kesin bir siyasi çözüm olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin bu konudaki tutumunun ve neler yapılması gerektiği hakkındaki görüşlerinin de net olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Londra'da da bu düşüncelerimizi paylaştık ve maalesef bugün ortaya çıkan tabloda, çok fazla ülke elini taşın altına koymuyor. Ne terörle mücadelede ne siyasi çözüm getirilmesinde ne de bu Suriye'deki katliamların yaşattığı insani dramlara karşı sorumluluğun paylaşımına baktığımızda maalesef uluslararası örgütler ve birçok ülke yetersiz kalıyor ya da duyarsız kalıyor."

Çavuşoğlu, törenin ardından Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere Türkmenistan'a hareket etti.

Nazi rejimince Polonya topraklarında kurulan ve Holokost kapsamında en fazla insanın katledildiği ölüm kampları olan Auschwitz-Birkenau'nun kurtarıldığı 27 Ocak günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2005 yılında alınan kararla, "Uluslararası Holokost Anma Günü" olarak tespit edilmişti.

Nasyonel Sosyalist yönetimince Auschwitz Toplama Kampında tutulanlardan 7 bin 500'ü, Rus ordusu tarafından 27 Ocak 1945'te kurtarılmıştı. Kampta 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon kişi Nasyonal Sosyalist rejim tarafından öldürülmüştü.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...