Yargının zirvesinde son seçim

Yargının zirvesinde son seçim

GÜNDEM Haberleri

Yargı yapılanmasında son aşamaya gelinirken, görev süresi dolacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için de kulisler hareketlenmeye başladı.

Ebru Karatosun ANKARA
Son çıkan yargı paketiyle yüksek yargıya 144 yeni üye seçildi ve 8 yeni ceza dairesi kuruldu. Geçtiğimiz ay yaş haddinden emekli olan Ali Alkan'ın yerine yeni Yargıtay Başkanı'nı İsmail Rüştü Cirit seçildi. Cirit göreve gelmesinin ardından yeni Genel Sekreter ve 6 Genel Sekreter yardımcısı atadı. Yargıda ki yeni yapılanma bu şekilde tamamlandı. Şimdi de yüksek yargının zirvesinde son seçim yapılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in Mayıs'ta görev süresi doluyor. Erbil'in göreve veda etmeye hazırlanırken, yargı kulisleri de hareketlenmeye başladı. Kulislerde, Erbil'in yerine en güçlü adayın 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca'nın ismi geçiyor. Akarca, Yargıda Birlik Platformu tarafından da destekleniyor. Edinilen bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adaylığı için henüz resmi bir başvuru yok. Seçimin, Mayıs ayının başında yapılacağı belirtiliyor.
nbsp;
YAŞ HADDİNE 2 YIL VAR
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in yaş haddinden dolayı emekli olmasına daha 2 yıl var. Erbil Başsavcılığa seçilmeden önce 6. Ceza Dairesi üyelerindendi. Erbil'in görev süresi dolduktan sonra isterse önceki görevine tekrar dönecek.

ERDOĞAN ATAYACAK
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için önce seçim yapılacak. Yargıtay'da ki 516 üye yeni Cumhuriyet Başsavcılığı'nı belirlemek için oy kullanacak. Daha sonra Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere 5 aday çıkarılacak. Adayların yüksek oy alması Başsavcı olma ihtimalini artırmayacak. Erdoğan, çıkarılan 5 adaydan herhangi birini atayabilecek. Erdoğan'ın karar vermek için de 15 günlük süresi olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...