Davutoğlu: Beyannamemize bizzat ben yazdım

Davutoğlu: Beyannamemize bizzat ben yazdım

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini belirterek, "Mevcut sistem yetki karmaşasına yol açıyor. Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkü'nde Habertürk TV Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'in sorularını cevaplandırdı. "Köşk-Saray ilişkisi" ve "Başkanlık sistemi" ile ilgili sorular üzerine Davutoğlu şunları söyledi: "Biz birbirine güvenen bir ekibiz. Türkiye'deki sistem parlamenter sistem değil, maalesef vesayet altında 'parlamenterimsi' görünen bir sistem. Evren-Özal, Özal-Demirel, Ecevit-Sezer ilişkisine bakınız. Bu sistemin doğasında olan çarpıklığı aşmak için yeni bir anayasa ve yeni bir siyasal sistem demek gerekir. Savunduğum her şeyin zeminin sağlam olması benim için önem taşır. Türkiye'deki sistem ne parlamenter ne başkanlık ne de yarı başkanlıktır. Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım, ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor. Halk tarafından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişse, bunun başkanlık sistemi yönünde değişmesi doğru olur. Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Başkanlık seçim beyannamesinde yer alacak. Muhalefet başkanlık sistemi tartışmalarını kişileştirdi. Seçim meydanlarında yeni anayasa, insan hakları, onuru diyeceğiz. Halka hesap vermeyecek bir makam olmayacak diyeceğiz. Benim görevim şu an hakkıyla başbakanlık yapmaktır. Seçim sathına çıktığımızda başkanlık sistemini anlatmamız mümkün olur.?Bu haftadan itibaren nasıl bir şey istediğimizi ortaya koyacağız. Demirtaş'ın Cumhurbaşkanımıza yönelik başkanlık çıkışı, çözüm sürecine darbe vurdu."


Vekil adaylarına "paralel" tarama
Genel seçimlerde AK Parti'ye aday adaylığı başvurusunda bulunan 6 bin 200 isim üzerinde 'paralel yapıya mensup olup olmadıklarına' yönelik tarama yapılıyor. Alt komisyonlardaki mülakatlar sırasında paralel yapıya mensup oldukları tespit edilen bazı aday adayları üst komisyona gitmeden elendi. Özellikle emniyet kökenli aday adayları için İçişleri Bakanlığından ve geçmişte birlikte çalıştıkları isimlerden yardım alındı. nbsp;

Yücel Kayaoğlu ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...