Yüksekova havaalanı açıldı

Yüksekova havaalanı açıldı

GÜNDEM Haberleri

PKK'nın sabotajları ve saldırılarına pabuç bırakılmadı, gurur projesi Yüksekova Havalimanı'nı Cumhurbaşkanı ve Başbakan açtı

BUKET GÜVEN
Onlarca havanlı ve roketli saldırı yapıldı, işçiler kaçırıldı, kamyonlar, dozerler yakıldı, işçiler tehditle çalıştırılmadı ama Türkiye'nin gurur projelerinden biri daha hizmete başladı. Avrupa'da bir ilk olarak deniz üzerine kurulan Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından Hakkari Yüksekova Havaalanı'nı da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, görkemli bir törenle açtı. Başbakan, Hakkarililere bir de müjde verdi, dev eserin adı Selahaddin Eyyubi Havalimanı oldu. nbsp;
2010'da temeli atılan dav projenin 2012'de tamamlanması planlanıyordu. Ancak sabotaj girişimleri 3 sene geciktirdi. Tarihî ana şahitlik etmek isteyen Hakkarililer, yağmura aldırmadan tören alanını hınca hınç doldurdu. Alana ilk inen Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da uçağının gelmesi sonrasında iki lider sahneye eşleriyle birlikte çıkarak coşkulu kalabalığı selamladılar. İlk konuşmayı yapan Başbakan, Çözüm sürecini anlatıp "Bu dağları şenlendireceğiz, barış diyarı yapacağız" dedi. Havalimanına, "Selahaddin Eyyubi" adını birlik-kardeşlik için verdiklerini söyleyen Davutoğlu şöyle devam etti: "Irak ve İranlılar da Hakkâri Havalimanı'nı kullanacak. Erbil'den buraya ticaret için gelecekler… Bu meydana 'Kudüs Kürtlerindir, Türklerindir, Araplarındır, Müslümanlarındır' demek için bu ismi verdik. 'Kudüs Yahudilerindir' diyenlere dost olmadık, olmayacağız…"
İSTİSMAR DEĞİL HİZMET YAPIYORUZ
Sözlerine Kürtçe "gününüz hep böyle aydın olsun" anlamına gelen' roja ve baş be' sözleri ile başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle devam etti: "Bu açılış iki yıl ertelendi. 99 kere buraya saldırı oldu. İki yıl önce açmamız gereken bu havalimanını maalesef açamadık. Niye bunu yaptırmamak için ellerinden geleni yaptılar? Bunlar benim Kürt kardeşimi sevmiyor. Biz Kürt kardeşimizi Kürt olduğu için sevmiyoruz; beni yaratan Allah onları da yarattığı için seviyoruz.
Biz istismar değil, hizmet siyaseti yapıyoruz. Onlar sadece engellemeyi, tehdit etmeyi bilir. Örgüt ve onun güdümündeki partinin bölge halkına yaptığı baskıları biliyoruz. Ret ve inkâr politikalarını biz yok ettik. Kürt kardeşlerime özgürce yaşamayı biz tattırdık. Olağanüstü hâli biz kaldırdık. 'Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldıracağız. Din derslerini kaldıracağız. İmam hatip okullarını kaldıracağız' dediler. Dindar Kürt kardeşlerimin bunların karşısında nasıl duracağını biliyoruz."
PKK, inşaat süresince yaptığı engelleme girişimlerini açılış günü de sürdürdü. Dün Yüksekova'da bazı esnaflar kepenk açmadı. Yollara barikat kurup polise molotofkokteyli ve taşlarla saldıran bir gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.


ÇÖZÜMDE KARARLIYIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm süreciyle ilgili de şunları söyledi: "Çözüm Süreci aynı kararlılıkla devam edecek. Çünkü bu süreci örgüt ve onun güdümündeki parti için değil milletimiz için başlattık, milletimizle birlikte başlattık. Aynı şekilde milletimizle birlikte ve milletimiz için bu süreci hedefine ulaştırmakta kararlıyız."



NOTLAR... NOTLAR... nbsp;
ORTADOĞU'YA nbsp;AÇILAN PENCERE
-Toplam maliyeti 102 milyon lira. nbsp;
-2 milyon metrekare alana kuruldu, 22 bin metrekare kapalı alana sahip.
-Yıllık yolcu kapasitesi 2 milyon kişi olacak.
-Havaalanı inşaatı birçok saldırıya hedef oldu. Temel atılmadan 2 hafta önce kurulan şantiyeye silahlı ve bombalı saldırı yapıldı. nbsp;
-Şantiyedeki 11 kamyon, 1 dozer yakıldı. İnşaatta çalışan 36 işçi rehin alındı. nbsp;
-70 işçi, tehditler nedeniyle işi bıraktı. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...