Türkiye Uygur Türkleri için ayakta

/ Kaynak: AA
Türkiye Uygur Türkleri için ayakta

GÜNDEM Haberleri  / AA

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik uygulamalar siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerince kınandı.

İstanbul'da Özgür-Der üyeleri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik baskıları artıran Çin'i protesto etti. Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda toplanan grup, tekbirler getirip Çin aleyhinde sloganlar atarak, "Kahrolsun emperyalist Çin" ve "Sömürüye, işgale, katliama karşı çık" pankartları açtı. Grup adına konuşan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Türkmen, tüm Müslümanları Çin'de yaşanan zulme karşı çıkmaya çağırarak hükümetlerin Çin ile ilişkilerini askıya almaları gerektiğini söyledi.

Bursa

Bursa'da, Orhangazi Parkı'nda toplanan Saadet Partisi İl Gençlik Kolları üyesi grup, sloganlar atarak zulümleri protesto etti. Yapılanlar karışında ''tek ümmet'' olmak zorunda oldukların anlatan Saadet Partisi Bursa İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Hasan Arslan, ''Biran önce ülkemizin önderliğinde İslam ülkeleriyle birlikte bir platform oluşturmalı, İslam birliğini tesis etmeli, gerekli diplomatik girişimleri yapmalıyız'' dedi.

Doğu Türkistanlı anne ve 4 çocuğu da katıldı

Yalova'da da Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Müslümanlara yönelik uygulamalara tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrasında Merkez Camisi önünde toplanan grup ellerinde Türkiye ve Doğu Türkistan bayrakları ile dövizler taşıdı. Grup içinde Doğu Türkistan'dan Müslümanlara yapılan saldırılar nedeniyle Türkiye'ye kaçan anne ve 4 çocuğu da yer aldı.

Denize çelenk bırakıldı

Çanakkale'de de MHP il ve ilçe teşkilatı üyeleri, "Doğu Türkistan"da hayatını kaybeden Müslümanlar için denize çelenk bıraktı.

Ramazanın başında, tüm dünyanın gözü önünde sırf Müslüman ve Türk olmaları nedeniyle inançlarını yaşamak isteyen 28 "Doğu Türkistan"lı Türk'ün acımasızca katledildiğini belirten MHP İl Başkanı İsmet Balkan, son 10 yılda 2 milyon Uygur Türkünün öldürülmesine MHP'nin seyirci kalmadığını ve kalmayacağını bildirdi.

Iğdır'da protesto

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik uygulamalar, Iğdır'da protesto edildi.

Cuma namazının ardından Zübeyde Hanım Bulvarı'nda toplanan grup, Çin'in Müslüman Türklere yaptığı zulmü kınadı. Bir süre slogan atan grup, saldırıları protesto etti.

Aksaray'da Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, cuma namazı sonrası Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırıları protesto etti.

Ulu Cami önünde Cuma namazı sonrası toplanan Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde öldürülenler için dua etti.

Sakarya

Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Orhan Camisi'nde toplanan grup, bölgede öldürülen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Adapazarı İlçe Vaizi Yunus Erdoğan, dinleri uğruna öldürülen Müslümanlar için bir araya geldiklerini belirterek, "Cenabı Allah, vefat eden kardeşlerimize gani gani rahmet eylesin" şeklinde konuştu.

Çankırı'da yürüyüş yapıldı

Çankırı'da AK Parti Çankırı Gençlik Kolları öncülüğünde bir grup, Ahmet Yesevi Camisi bahçesinde bir araya geldi.

Gruptakiler, "Katil Çin", "Faşist Çin", "Şaşırma sabrımızı taşırma", "Müslüman kardeşlerimize yapılan zulmün hesabını vereceksiniz" nbsp; sloganları atarak, Anıt alanına kadar yürüdü.

AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, AK Parti Çankırı Gençlik Kolları Başkanı Koray Erdoğan'ın aralarında bulunduğu gruptakiler, bir süre slogan attıktan sonra eylemini sona erdirdi.

Aydın'dan 100 Uygur'a iş imkanı

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, şunları kaydetti:

"Doğu Türkistan'da yaşayan kan kardeşlerimiz, soydaşlarımız Uygur Türklerine tüm dünyanın gözü önünde baskı ve işkence uygulanmaktadır. Evrensel bir hak olan dini vecibelerini özgürce yerine getirmeleri engellenmektedir. Aydın halkı misafirperver ve duyarlıdır. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak 100 Uygur Türk ailesini Aydın'a kabul etmek ve bu ailelerin reislerine Aydın'da iş olanağı sağlamak istiyoruz. Dışişleri Bakanlığımızın gerekli girişimlerde bulunarak bu vatandaşlarımızı Aydın'a getirmesini bekliyoruz."

'Büyük bir cesaret örneği'

İzmir Konak Meydanı'nda toplanan İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, Müslümanlara yapılan saldırıları protesto eden sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, Doğu Türkistan'daki Müslümanların direnişinin şanlı olduğunu, büyük bir cesaret ve kahramanlık örneği olarak gösterilebileceğini söyledi.

Manisa'da protesto

Turgutlu Sivil Dayanışma Platformu (TUSİDAP) üyeleri, Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırıları protesto etti.

Cuma namazı sonrasında Turgutlu Pazar Camisi avlusunda toplanan platform üyeleri, ellerinde taşıdıkları dövizlerle Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılar düzenleyen Çin yönetimi aleyhine sloganlar attı.

Platform adına açıklama yapan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Turgutlu Temsilcisi Hasan Tanrıkulu, Çin yönetiminin saldırılarının her geçen gün arttığını, Doğu Türkistan'da olanlara karşı tüm dünya sussa bile kendilerinin susmayacağını vurguladı.

Sivas'ta Çin mallarına boykot çağrısı

Sivas Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, Çin'in Müslüman Türklere yaptığı zulmü kınadı.

Bir süre slogan atan grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi İlhan Karakoç, "Doğu Türkistan"daki Çin zulmüne "dur" demek ve boykot çağrısı yapmak için meydanlarda olduklarını belirterek, "Müslüman Uygur Türkleri, Doğu Türkistan'daki şanlı direnişlerini 257 yıldan beri büyük bir cesaretle kahramanlıkla başarılı bir şekilde sürdürmektedir" dedi.

Gruptakiler daha sonra dua etti, Çin mallarına boykot çağrısında bulundu.

Berlin'de protesto

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalar, Almanya'nın başkenti Berlin'de de protesto edildi.

Berlin Türk Cemiyeti, Alperen Ocakları ve Berlin Türk Eğitim Derneği tarafından başkentteki Çin Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye katılan yaklaşık bin kişilik grup, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygurlara yönelik uygulamaları protesto etti.

Türkiye, Azerbaycan ve Doğu Türkistan bayrakları taşıyan grup, "Özgür Doğu Türkistan", "Ölümleri durdurun" ve "Kardeşine sahip çık, Doğu Türkistan ölüyor" şeklinde dövizler taşıdı.

Aralarında Doğu Türkistan halkına mahsus geleneksel takkeler takan protestocuların da bulunduğu gruba, çevreden arabalarıyla geçen halkın da korna çalarak destek verdiği görüldü.

Protestocu grup, eylemin sonunda bir basın bildirisi okuyarak olaysız şekilde dağıldı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...