'Yeşil Yol' eylemlerinin sebebi anlaşıldı

'Yeşil Yol' eylemlerinin sebebi anlaşıldı

GÜNDEM Haberleri

Eylemlerin arkasındaki sır perdesi aralandı.

Yücel Kayaoğlu

Eylemlerin arkasındaki sır perdesi aralandı. Çalışmaları engelleyen "Havva Ana" lakaplı Rabia Özcan'ın yaylada kaçak alabalık üretim havuzu ve kaçak binası olduğu belirlendi.

Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak 'Yeşil Yol' projesine yönelik yapılan eylemlerin perde arkası ortaya çıktı. Başta 'Havva Ana' lakaplı Rabia Özcan olmak üzere eylemcilerden bazılarının Yeşil Yol projesi güzergâhında kaçak tesis işlettikleri belirlendi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, nbsp;projeye yönelik eylemleri değerlendirdi. nbsp;Eroğlu, Yeşil Yol projesine karşı çıkan 'Havva Ana' lakaplı Rabia Özcan'a tepki gösterirken, bu eylemcilerden bazılarının yaylalarda kaçak pansiyon ve restoran işlettiklerini tespit ettiklerini söyledi. Eroğlu, bazı gazetecilerle sohbetinde, şöyle konuştu: "Bu projeye tepki gösterenler orada kaçak pansiyon ve lokanta işletenler. Getirmiş devletin arazine tesis kondurmuşlar şimdi de gelirleri kesilecek diye tepki gösteriyorlar. Bu Havva Ana dediğiniz kişinin kaçak binası var. Kadının cesaretine bak ya, hem devletin arazisini gasp edeceksin, hem de bağırıp çağıracaksın. Yok öyle şey. Bir diğeri çıkıp, 'Devletin arazini peşkeş çektirmeyiz' diye açıklamalar yapıyor, kendisi devlet arazisi üzerine tesis kuruyor. nbsp;Yeşil Yol projesine yönelik eylem yaparak buradan bir gezi parkı çıkarmak istediler ama başaramadılar. Bu oyun tutmadı. Zaten orada eylem yapanların çoğu dışarıdan gelenler. Şov yapıyorlar"
nbsp;HAVVA ANA'NIN KAÇAK TESİSİ
Bakan Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre, projeye ilişkin çalışmaları engellemek için iş makinesının önüne geçerek eylem yapan ve bir anda Türkiye'nin gündemine oturan 'Havva Ana' lakaplı Rabia Özcan'ın kaçak ve ruhsatsız alabalık üretim havuzu olduğu tespit edildi. nbsp;Ayrıca Hüser Dere Vadisi içerisinde Rabia Özcan'a ait olan ruhsatsız ve izinsiz bir binanın, Çamlıhemşin Belediyesi tarafından 2003 yılında mühürlenmesine rağmen ticari faaliyetini sürdürdüğü belirlendi. Eroğlu, "Sözde çevreci" dediği Rabia Özcan'ın oğlu hakkında da orman alanını işgal ettiği gerekçesiyle dava açıldığını söyledi.
KENDİSİ İŞGAL ETTİ
Eylemler sırasında televizyonlara çıkarak 'Devlet arazisini peşkeş çektirmeyiz' diye açıklama yapan bir başka eylemci Yalçın Şahin'in ise, milli park alanında kaçak restoran yaptığı tespit edildi. Bakan Eroğlu, ayrıca Kavron Yaylası'nda Şahin nbsp;ve kardeşlerine ait yayla evinin yakınında ev ve ahır inşaatına hazırlık maksadıyla kazı yapılması üzerine Milli Parklar Kanununa muhalefetten Şahin hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Bu kişi ile ilgili olarak Kavron Yaylası'nda izinsiz pansiyon yaptığı gerekçesiyle açılan davanın sürdüğünü de hatırlatan Bakan Eroğlu, "Açıkça milletin malını gasp söz konusu. Haksız işgalciler Yeşil Yol Projesinin uygulanması ile ortaya çıktıklarından projeyi, çevre düşmanı ilan ettiler. Bu sayede gerçek çevreciler ile menfaatçiler daha iyi anlaşılmış oldu" dedi. Eroğlu, Kavron Yaylası'ndaki mevcut ruhsatsız işletmecilik yapanların tesislerinin mühürleneceğini, elektriğinin kesileceğini ve kesinlikle kaçak yapılara göz yummayacaklarını söyledi. nbsp;
Gerçek Yeşil Yol
Bakan Eroğlu, Yeşil Yol projesi ile ilgili şu bilgileri verdi: "Yeşil Yol projesi ile bölgenin turizm kapasitesi artacak, yaylaların etkin korunması sağlanacaktır. Proje ile mevcut yolun tabiata uygun şekilde iyileştirilmesi gerçekleşecektir. Yolun geçeceği güzergâhın yüzde 80'i ormanlık alandan değil meralardan oluşmaktadır. 2014 yılı sonuna kadar yalnızca 13 adet ağaç kesilmiştir. Haberlerde kullanılan görüntüler fırtına sebebiyle devrilen ağaçların istif edilmiş görüntüleridir. Kesilen ağaçların yerine 100 katı kadar ağaç dikilecektir. Yeşil Yol projesinde yol genişliğinin banketler dahil maksimum 5 metre olarak uygulanması ve hiçbir surette yol genişliğinin 5 metreyi geçmeme şartı projenin oldukça çevreci bir proje olduğunu gösteriyor. Ayrıca yeni yol yapılacak sahaların çevresi iddia edildiği gibi turizme yönelik yapılaşmaya teknik olarak uygun olmayan sahalardır"






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...