Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dağlıca'daki hain pusudan dehşete düşüren detaylar

Dağlıca'daki hain pusudan dehşete düşüren detaylar

GÜNDEM Haberleri

Hakkari'nin Dağlıca bölgesindeki kalleş pusuyla ilgili korkunç detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Genelkurmay, PKK'nın Dağlıca'da kurduğu hain pusuda 16 askerimizin şehit olduğunu açıkladı. Önce mayın imha timine saldıran teröristler, yardıma gelen iki zırhlı Cobra geçerken tuzakladıkları 700 kilo C-4'ü de uzaktan kumandayla patlattı.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesinde pusu kuran PKK'lı teröristler, iki zırhlı aracın geçişi sırasında yol kenarına yerleştirdikleri el yapımı bombaları patlattı. 
 
İLK ÖNCE METİ TİMİ'NE SALDIRDILAR
 
Edinilen bilgiye göre saldırıların ilk noktası Dağlıca ile Yeşiltaş arasında oldu. Bir aydır kapalı olan Yüksekova - Dağlıca yolunun, ikmal, izne gidecek ve gelecek askerler nedeniyle açılması için METİ, yani Mayın ve El Yapımı Patlayıcıları Tespit ve İmha Timi, harekete geçti. Mayın tarama ekibi, yaya olarak dedektörlerle yolda kontrol yaparak birkaç bombayı tespit ettiği sırada PKK'lı teröristler, tepelerden kurşun yağdırdı.
METİ Timi'nin saldırıya uğraması üzerine Dağlıca Taburu'ndan iki zırhlı Kobra aracı, 15 askerle hemen yardıma gitti. Ancak teröristler, saat 15.30 sularında daha önce yola tuzakladıkları mayınları patlattı. Öndeki zırhlı Kobra'da bulunan 8 asker bu patlamayla şehit düştü. Ardından gözü dönmüş caniler, ikinci zırhlı Kobra'yı da uçuran bombayı patlattı, yedi askeri daha şehit etti. 
'BEN ASKERİMİ BIRAKMAM' DEDİ...
 
Uzaktan kumandayla patlatılan ve tahrip gücü çok yüksek olan bombalar yüzünden zırhlı Cobra'lardan biri 150 metrelik uçuruma yuvarlandı. Bu sırada ikmali sağlayan arkadaki birlikler, telsizle saldırıya uğradıklarını bildirdi. Yardım çağrısına ilk cevap da Dağlıca Taburu'ndan geldi. Tabur Komutanı Kurmay Yarbay İlker Çelikcan, ''Ben askerlerimi orada bırakmam'' dedi ve zırhlı Kirpi aracıyla yardıma gitti. Ancak tam yaralılara ulaştıkları sırada teröristler, açtıkları ateşle en önde olan Kahraman Yarbay Çelikcan'ı da şehit etti. Ardından teröristlerle askerler arasında çatışma çıktı.
 
YÜKSEKOVA'DAN İKİ TANK GELDİ
 
Yaşanan olaylardan sonra çevredeki askeri üstlerden olay bölgesine destek sevkiyatları başladı. Yüksekova 3. Taktik Piyade Komutanlığı'ndan askerler, 2 tankın eşliğinde Dağlıca'ya doğru yola çıkıldı. Ancak PKK'lılar tarafından köprüler havaya uçurulduğu için tankların bölgeye intikali engellendi. Teröristler kurdukları pusularla bu konvoyu da ateş altına aldı. Çatışma sırasında konvoyda bulunan tanklar, tepelerde mevzilenmiş teröristlere büyük zayiat verdi.


TAHRİP DESTEKLİ 'KAPAN' PUSUSU 
Hakkari Dağlıca'da meydana gelen terör saldırısında, güvenlik uzmanları PKK'nın DAEŞ taktiği uyguladığını söyledi. Uyguladıkları taktiğin adı ise 'Tahrip destekli yemli kapan pususu' Güvenlik uzmanlarına göre, PKK daha önceden belli bir noktaya pusu kurarken, önceki gün gerçekleştirdiği saldırı bir nokta ile sınırlandırmadı ve Yüksekova-Dağlıca arasındaki tüm alanı kendine saldırı alanı olarak seçti.
İlk saldırıyla güvenlik güçlerini yemlerken, daha sonra olay yerine gelen ikinci ekibe de saldırı düzenledi. Daha sonra destek için gelen diğer ekiplerinde yollarına pusu kurarak bir çok noktada saldırı gerçekleştirdi. Uzmanlar bu taktiğin DAEŞ tarafından defalarca Irak'ta uygulandığını söyledi. 
TSK: İKİ ZIRHLI ARAÇ HASAR GÖRDÜ
 
Genelkurmay Başkanlığı, terör saldırısıyla ilgili açıklamayı saat 17:07'de yaptı:
''Dün (önceki gün) Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması için yürütülen operasyonda daha önceden bir grup terörist tarafından yola yerleştirilen el yapımı patlayıcıların patlatılmasıyla iki zırhlı araç ağır hasar görmüş, kahraman 16 silah arkadaşımız şehit olmuştur. Kahraman 6 silah arkadaşımız ise hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralanmıştır.''
 
SİS VE YAĞMUR ENGELİ
 
Helikopter ve savaş uçakları da bölgeye destek için havalanırken bölgedeki yoğun sis helikopter ve savaş uçaklarının ateş desteğini engelledi. Hatta bölgeden görüntü almak için havalanan İHA'lar bile işe yaramadı. Bunun üzerine bölgeye karadan ulaşmaktan başka çare kalmadı.
Olay yerine bölgedeki ilçelerde görev yapan özel harekat polisleri de yönlendirildi. Karadan olay yerine varmaya çalışan ekiplere pusular kuruldu. Bu pusularda el yapımı bombalar güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi. 
'ALAN HAKİMİYETİNİN TEKRAR SAĞLANMASI ŞART'
 
Güvenlik uzmanı ve eski bordo bereli Abdullah Ağar, yaşanan olayı şöyle değerlendirdi: 
''Terörle mücadele alan hakimiyeti çok önemlidir. Ancak çözüm sürecinde askerler kışlalara çekildiği için alan hakimiyeti ortadan kalktı. Ayrıca intikallerde ise yollara angaje olunmuş durumda. Bu da tuzakların kurulmasına neden oluyor. Bir de bölücü terör örgütü bölgeye yığınak yaparak mevzi üstünlüğüne ele geçirdiğini bu saldırı ispatladı. Bu tablonun değişmesi için taktiksel, siyasi ve diplomatik mücadele edilmesi gerekiyor. Alan hakimiyetinin tekrar sağlanması şart.''
Kaynak : Vatan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...