İyi hâle Yargıtay freni

İyi hâle Yargıtay freni

GÜNDEM Haberleri

14 yaşındaki kızla zorla ilişkiye giren adam 12.5 yıl ceza alınca temyize gitti.

Ebru Karatosun ANKARA
14 yaşındaki kızla zorla ilişkiye giren adam 12.5 yıl ceza alınca temyize gitti. Ceza Dairesi cezanın fazla olduğuna karar verse de son sözü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı söyledi: “Rızası olsa bile çocuk 14 yaşında” 


Kadın cinayetlerinde ve cinsel suçlarla yargılanan sanıklara “İyi hâl indirimi” gündemdeyken Yargıtay, sapıklara ve katillere “Cezanız kaç yılsa çekeceksiniz” mesajı gönderdi. 2009'da Hatay'da 14 yaşındaki Y.Ö komşusu M.B tarafından cinsel tacize uğramış, ardından zorla ilişkiye sürüklenmiş ve ailesine anlatmaması için tehdit edilmişti. Olay bu şekilde mahkemeye taşınırken, çocuk hakkında alınan rapora göre, suçun sonucunda beden ve ruh sağlığının bozulduğu da bildirildi. İddiaları değerlendiren yerel mahkeme sanık M.B.'nin 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Hüküm M.B. tarafından temyiz edildi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 14'ncü ceza dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, “Somut olayda sanığın dosyaya yansıyan sosyal, kültürel durumu, eğitim düzeyi, kişisel özellikleri, tarafların yaşları ve olayın zora dayalı olmayan gerçekleşme biçimi nazara alındığında ağır netice olarak ortaya çıkan mağdurenin ruh sağlığındaki bozulmanın sanık tarafından öngörülemeyeceği ve taksirle dahi hareket etmesinin söz konusu olmadığı görülmüştür. Sanık hakkında fazla ceza tayin edilmiştir” denildi. Ancak bu karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Yerel mahkemenin hükmünün onanmasını talep eden Başsavcı itirazında, “Sanığın sahip olduğu kişisel özellikleri, sosyal durumu, mesleği ve olayın gerçekleşme biçimi nazara alınsa dahi en azından genel manada fiilin mağdure üzerinde istenmeyen zararlı sonuçlar doğurabileceği öngörüsü sanıktan beklenebilir. Zira 14 yaşındaki çocuğun rızası olsa bile ilişkiye giren fail yönünden, eylemin mağdurenin ruh durumunda menfi değişikliklere yol açmayacağının öngörülememesi gibi bir durum söz konusu değildir” dedi. Bunun üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, Başsavcılığın itirazını doğru bularak, itirazı kabul etti. Böylece karar kesinleşmiş oldu.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...