Çavuşoğlu: 70 bin kişilik ordu 2 bin kişiden kaçtı

Düzenleyen:
Çavuşoğlu: 70 bin kişilik ordu 2 bin kişiden kaçtı

GÜNDEM Haberleri

Musul meselesinde Irak’ın tavrını eleştiren Bakan Çavuşoğlu, “Niye birden problem oldu?” diye sordu.

Buket Güven BRÜKSEL
Brüksel’de gazetemize konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rus uçağının düşürülmesi sonrasında DAEŞ’e karşı operasyonları askıya aldığı iddiasının gerçek olmadığını belirtti. Irak’ın Musul’a yapılan asker takviyesine yönelik tavrına tepki gösteren Çavuşoğlu, Rusya’ya da diyalog çağrısını tekrarladı. İşte Çavuşoğlu’nun verdiği mesajlar...
 SABIRLA BEKLİYORUZ
 “Rusya’nın attığı adımlara karşı Türkiye’nin de hazırlığı var. Karşı adım atmamak için sabırla bekliyoruz. Lavrov’la aramızda olan diyalog diğer kurumlar arasında da olsun ve bu süreci aşalım istiyoruz. Biz son derece netiz. Türkiye’yi köşeye sıkıştırma, suçluluk psikolojisi içine sokmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değil. Üzgün olduğumuzu vurguladık ama hata yaparsan özür dilersin. Rusya, daha önce hava sahamızı ihlal ettiği için özür diledi. Rusya kendi hava sahasını ihlal edilmesine izin verir mi? Buna cevap versin?..”
 PYD’NİN DESTEKLENMESI ACİZLİK
 “Türkiye, DAEŞ’le mücadelede operasyonlara aktif bir biçimde katılıyor. Fakat aynı şekilde herhangi bir olay ya da kaza yaşanmaması için ilave tedbirler aldık. Bunu da söylemek gerekir. Gereksiz şeylerden de kaçınmak gerek. DAEŞ’le mücadelede PYD’nin desteklenmesi bir acziyet göstergesidir. ABD bu yanlıştan dönmeye başladı. Koalisyonda 65 ülke var. Bu kadar ülke DAEŞ’le mücadele edemiyor ve bir terör örgütünden medet umuyorsa biz hiçbir sorunla baş edemeyiz. Rusya da uçak düşürülmesi olayından sonra PYD ile iş birliğine girdi. ‘Sorunlu olduğum ülkenin düşmanına destek vereyim...’ Bu da çok tehlikeli bir yaklaşım.” 
İDDİALARA HERKES GÜLÜYOR 
“Rusya’nın 24 Kasım’dan sonra ortaya attığı iddialarına herkes gülüyor. Ortaya koydukları haritaya bakın. Oraları PYD, rejimle birlikte kontrol ediyor. DEAŞ petrolünün oradan geçmesi mümkün değil. Bizim de mücadelemizi herkes biliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız son derece net şekilde ‘Bu iddiaları ispat ederlerse istifa ederim, peki gerçek değilse onlar istifa eder mi?’ dedi. Ondan sonra da zaten bu iddialar kesildi.” 
MUSUL’A DAVETLE GİTTİK
“Türkiye, Musul’a davet üzerine gitti. Gönderdiğimiz gücün misyonu, DAEŞ’e karşı oradaki güçleri eğitip donatmak. DAEŞ’e karşı atılan bu adım, herkesi memnun etmiştir. Niye bir senedir sorun olmuyor da birden sorun oldu? Irak’ın onların güvenliğini sağlayacak yapılanmış bir ordusu var mı? Yok. Şii milislere güvenebilir miyiz? Yok. Musul’da 70 bin Şii milis vardı. Başkonsolosluğumuzun güvenliğini sağlayabildiler mi? 70 bin kişi, 2 bin kişiye karşı 2 günde kaçtı. Biz nasıl güveneceğiz bunlara? Bunu Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi’ye açık bir biçimde sordum.”

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...