Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Anayasa için ilk mutabakat

Düzenleyen:
Anayasa için  ilk mutabakat

GÜNDEM Haberleri

Yamalı bohçaya dönen ‘Darbe Anayasası’nın değişmesi için AK Parti ve CHP liderleri görüş birliğine vardı.

 İsmail Sonsuz -Gökhan Kaya  
AK Parti ile CHP arasında yeni yılın son randevusundan yeni anayasa konusunda iyimserlik çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasanın da içinde bulunduğu reform çalışmalarına destek için istişare turuna dün CHP’den başladı. İki lider arasında TBMM’de gerçekleşen yılın son siyasi zirvesi 13.00’de başladı ve yaklaşık 2.5 saat sürdü. Edinilen bilgilere göre sıcak bir ortamda geçen buluşmada şu detaylar konuşuldu:
UZLAŞMA KOMİSYONU YENİDEN: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz yasama döneminde TBMM’de kurulan ve yaklaşık 60 madde üzerinde mutabakat sağlanan anayasa uzlaşma komisyonunun yeniden hayat bulması için öneride bulundu. Davutoğlu’nun bu öneriye sıcak baktığı kaydedildi.
DARBE YASALARINDA UZLAŞMA: Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulmak zorunda olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu’nun, hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması için Davutoğlu ile anlayış birliğine vardığı kaydedildi.
MUTABAKAT DA OLSA REFERANDUM: Başbakan’ın ayrıca, anayasa konusunda Meclis’te büyük bir mutabakat olsa bile referandum seçeneğini kullanmak istediğini belirttiği bildirildi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILDI: Görüşmede Başbakan Davutoğlu CHP lideri Kılıçdaroğlu’na ‘başkanlık sistemi’ konusundaki görüşlerini de paylaştı. Davutoğlu’nun temel hak ve özgürlükler ile halkın devlet yönetimine katılması anlamında en uygun sistemin Başkanlık sistemi olduğunu söylediği CHP liderinin ise parlamenter sistemi savunduğu bildirildi. CHP’nin başkanlık sistemine ilişkin pozisyonunu koruduğu dile getirilirken, demokratik temsili parlamenter sisteminin güçlendirilmesi, yasama, yürütme ve yargı erkinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesini gibi konularına vurgu yaptığı kaydedildi.
TUTUKLU GAZETECİLER: Kılıçdaroğlu’nun tutuklu gazetecilerle ilgili olarak da Davutoğlu’na rahatsızlığını ilettiği belirtildi. Başbakan’ın da bu durumun kabul edilemez olduğunu ve tutuksuz yargılama ilkesini yinelediği ifade ettiği belirtildi.
FEDERAL YAPIYA İHTİYAÇ YOK: Davutoğlu’nun talep ettikleri “başkanlık sistemi”ne açıklık getirdiği, “Türkiye tipi başkanlık sistemi derken federal ve iki meclisli bir yapı kabul etmiyoruz. Türkiye’nin federal yapılara ihtiyacı yoktur” dediği öğrenildi.
AB SÜRECİNE DESTEK: Görüşmede AB’ye üyelik süreci de gündeme geldi. CHP lideri AB’ye tam uyum yolunda gerçekleştirilecek reformlara destek vereceğini yineledi. Görüşmede ayrıca ‘içtüzük’ de ele alındı.
TORBA YASA ŞİKÂYETİ: Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na torba yasa uygulamaları konusundaki bazı rahatsızlıklarını da ifade ettiğini belirlenirken, Kılıçdaroğlu’nun ‘Birbiriyle hiçbir ilgisi olmayan konular bir araya getirilerek torba yasa şekilde Genel Kurula getiriliyor” dediği öğrenildi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...