Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

61. maddeden devam edelim

Düzenleyen:
61. maddeden  devam edelim

GÜNDEM Haberleri

Bahçeli, 2011’de anlaşılan 60 maddeyi hatırlatarak “Buradan devam edelim” dedi, Başkanlık sistemine ise ‘zinhar’ diyerek karşı çıktı.

İsmail Sonsuz-Damla Peker ANKARA
Yeni Anayasa turu kapsamında 30 Aralık’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek desteğini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu dün de kapısını çaldığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinden umutla ayrıldı. Bahçeli ‘Yeni Anayasa’, ‘reformlar’, ‘iç tüzük’ ve ‘terörle mücadeleye destek’ konularında ‘evet’ derken, başkanlık sistemine ‘zinhar hayır’ dedi. Görüşmede gündeme gelen başlıklar ve MHP liderinin yaklaşımı özetle şöyle:
Toplantıda konuşulan ilk konu yeni Anayasa çalışmaları oldu. Sivil inisiyatif ve sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasanın yapılması gerektiğini söyleyen Bahçeli, 2011’de kurulan ve 60 madde üzerinde uzlaşılmasını sağlayan ‘Uzlaşma Komisyonu’nun yine her partinin eşit temsiliyle yeniden kurulmasını ve süreç devam ediyormuşçasına 61. Maddeden devam etmesini teklif etti. Teklif Davutoğlu tarafından da kabul gördü ancak Başbakan, daha önceki gibi ucu açık bir süreç olmaması gerektiği, çalışmaların en geç 6 ay içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi. 
Bahçeli, Anayasa değişikliği ile birlikte Meclis İç Tüzüğü’nde değişikliği gidilmesi konusuna da yeşil ışık yaktı. İki lider bu konuda da daha önce yapılan çalışmanın kaldığı yerden devam etmesi konusunda hemfikir kaldı. Bahçeli her zaman olduğu gibi terörle mücadelede hükümetin arkasında olduğunu tekrarlarken Başbakan Davutoğlu bu tutumlarından dolayı kendilerine teşekkür etti. Bahçeli Türkiye’nin terörden kurtulması için kendilerine ihtiyaç duyulması halinde Meclis’te üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını mesajını verdi. Başbakan Davutoğlu, görüşmede Mart sonuna kadar çıkarılması gereken AB reform yasaları konusunda da MHP’den destek isterken, Bahçeli, devletin ve milletin lehine görülen her noktada destek sunacaklarını söyledi.
 BAŞKANLIĞA ‘HAYIR’
 Toplantıdaki hayati konulardan biri ‘başkanlık sistemi’ oldu. MHP lideri ise Türkiye’de parlamenter sistemin köklü bir sistem olduğunu, bu sistemin aksayan tarafları var ise bunların gözden geçirilebileceğini belirterek, başkanlık sistemine ‘hayır’ mesajını verdi. Bahçeli başkanlık sisteminin Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamda tartışılmasının bile lüks olduğunu ifade etti.
Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti sözcüsü Ömer Çelik de, bir gazetecinin “HDP kapatılacak mı?” sorusuna “Dünyayı terörü destekleyen partiler kapanmıştır. Bu da ileri demokrasinin kırmızı çizgisidir. Dünyada durum böyledir” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...