Cenevre zirvesi öncesi PYD resti

Düzenleyen:
Cenevre zirvesi  öncesi PYD resti

GÜNDEM Haberleri

Bakan Çavuşoğlu: Terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek, müzakere sürecini akamete uğratmaktır, sulandırmaktır. Bu, son derece tehlikeli

Haber Merkezi ANKARA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin geleceğinin masaya yatırılacağı ve rejim temsilcileri ile muhaliflerin bir araya geleceği Cenevre toplantısına terör örgütü YPG’nin yer alma talebinin süreci zarara uğratacağı uyarısında bulundu. Türkiye ile AB arasındaki siyasi diyalog toplantısı sonrasında gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Çavuşoğlu, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin Cenevre’deki toplantıya katılacağı iddiasına açıklık getirdi. Rejim ve muhalefet arasında yapılacak müzakerelerin bir an önce başlamasında fayda olduğunun altını çizen Bakan, “Ateşkesin bir an önce sağlanması gerekiyor. Rejim güçlerinin, İran ve Rusya’nın desteğiyle sivillere yönelik saldırıları ölümlere sebep oldu. Riyad’da yapılan toplantıda muhalefet, heyetini belirledi. Ancak muhalefeti sulandırmaya yönelik çabalar var. Biz buna karşıyız. Muhalefet de buna karşı. Özellikle de YPG gibi terör örgütlerinin yer alması istemek süreci zarara uğratmaktadır. Son derece tehlikeli” dedi. Çavuşoğlu, PYD’nin Esad rejimi ile bağlantısına atıfta bulunarak, “Zaten rejimin kuklası olanlar, rejim tarafından heyete katılabilirler. YPG için de bu geçerli. Suriye’de kontrol ettiği alan bakımından YPG önemliyse, DAEŞ de terör örgütüdür, o da toprakları kontrol ediliyor. Terör örgütü ile ılımlı muhalefet arasındaki ayrım çok net yapılmalı. Terör örgütlerinin heyetlerin içerisinde olmaması gerekir. BM ve temsilcileri, her grupla istediği zaman görüşebilir, bu konuda kimseye bir şey dikte edemeyiz. Şu gerçek ki muhalefet kendi arasında terör örgütlerini ve sözde muhalefet güçlerini görmek istemiyor. Bunu da kabul etmiyor” diye konuştu. 
29 OCAK’TA BAŞLAYACAK
Bu arada BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Kimin terörist listesinde olacağına ilişkin karar verme süreci devam ediyor. BM Güvenlik Konseyi’nin bana söylediği DAEŞ’in ve El Nusra’nın terörist listesinde olduğudur” dedi. Mistura, zirvenin 29 Ocak’ta başlayacağını ve 6 ay süreceğini de açıkladı. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...