Size her şey feda

Düzenleyen:
Size her şey feda

GÜNDEM Haberleri

Çanakkale’de düşmana geçit vermeyen, bu uğurda canını feda eden şehitlerin mezarlıkları ecdada yakışır hâlde düzenleniyor. Geride kalanlar için de maddi imkânlar sonuna kadar seferber ediliyor.

DAMLA PEKER

Dünya tarihinde görülmemiş bir savaşın, duyulmamış bir acının destansı öyküsüdür Çanakkale. Canları pahasına gözlerini bile kırpmadan sadece ‘Vatan sağ olsun’ diyerek savaşmış ve şehit düşmüş aziz Mehmetçiklerin günü bugün. 100 yıl önce yedi düvele dur diyen yüz binlerce kahramanını 18 Mart’ta anmaya hazırlanan Türkiye’nin günü. Bugün ise, Türkiye onların teröre ve arkasındaki odaklara ders veren torunları ile gurur duyuyor. Bu doğrultuda hem yurt içinde hem yurt dışındaki şehitlikler ecdada yakışır halde düzenlenirken, bir mezarı bile bulanmayan şehitlerin tespiti için jeoradarlarla çalışmalar sürüyor. Geride kalanlar için maddi imkânlar da seferber ediliyor. 18 Mart’a yakışır önemli adımlardan bazıları şöyle:
14 BİN KİŞİYE İŞ İMKÂNI
Şehitlerin vârislerine kamuda tanınan istihdam hakkı artırıldı. Şehit yakınlarına bir olan istihdam hakkı ikiye çıkarıldı. Bu hakkı kullanabilecekler arasına şehidin annesi ve babası da eklendi. 2014 yılında başlayan ve kamuya atanan şehit ve sivil terör mağduru sayısı 14 bin 390’a yükseldi. Bu yıl da başvuruda bulunan hak sahiplerinden işlemleri tamamlananların atamaları devam edecek. Bu rakamın önümüzdeki süreçte 20 bine tamamlanması bekleniyor.
AYLIKLAR YÜZDE 703 ARTTI
2002 yılında vazife ya da harp malulü olmuş ve maluliyet derecesi 1’inci derece olan ilkokul mezunu bir er ya da erbaşa 446 TL aylık verilirken, bu yıl 3 bin 137 TL aylık verilmeye başlandı. Şehitlerin yakınları ile gazilere ve yakınlarına 105 bin 339 adet ücretsiz seyahat kartı çıkarıldı.
1542 KONUT
TOKİ, şehit aileleri ve gazilere 519 milyon liralık faizsiz konut kredisi sağlayarak, bin 542 konut verdi. Ayrıca hükümet tarafından şehitlerin aziz hatırlarını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için ülke genelindeki onlarca şehitlik, abide ve tabyalarda düzenleme yapılıyor. Hükümet, Sadece yurt içinde değil, yurt dışındaki şehitlere de sahip çıkıyor.  Yapım ve bakım onarımı devam eden şehitlik ve alanlardan bazıları şöyle: Hindistan Sümerpur, Polonya Krakow, Slovakya ve Myanmar Thayet Şehitliği...

90 BİN CAMİDE TEKBİR

Diyanet İşleri Başkanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılında 81 ilde 90 bine yakın camide Çanakkale Şehitleri için özel bir program düzenliyor. Yarın, sabah namazında tüm yurtta şehitler için tekbirler, tehliller, salat-ü selamlar getirilecek, kasideler ile aziz şehitlerin ruhları yâd edilecek. Ayrıca, vatandaşlara Çanakkale savaşında askerlerin yediği buğday çorbası, üzüm hoşafı ile ekmek ikram edilecek.

Osmanlı mirası açıldı

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından onarılan Osmanlı döneminden kalma 200 yıllık Emin Paşa Camii’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’dan bağlantısıyla gerçekleşti. Emin Paşa Camisi imamı Hafız Davut Lezi, “Uzun yıllar bakımsızlıktan dolayı yıpranmıştı, TİKA’nın desteğiyle eski ihtişamına kavuştu” dedi. 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...