Kral ile İslam Ordusu zirvesi

Düzenleyen:
Kral ile İslam Ordusu zirvesi

GÜNDEM Haberleri

Kral Abdulaziz’in ziyareti, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yeni bir dönemi başlattı.

Buket GÜVEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 günlük resmi bir gezi için önceki gün Türkiye’ye gelen, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz’i dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde resmi törenle karşıladı. Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne atlı kıta eşliğinde geldi. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz, tören kıtasını selamladı. Bu sırada iki liderin milli marşları dinlediği platforma yürüme zorluğu çeken Kral için rampa konulması dikkat çekti. Resmi törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz’e önce Devlet Nişanı tevcih etti. Törende kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Değerli dostum aziz kardeşim. Suudi Arabistan’da tahta çıktığınız günden bu yana ülkeler arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağladınız. Ülkemizde sergilediğiniz işbirliği ve dayanışma her türlü takdirin üzerindedir. Bu düşüncelerle kadim dostluğumuzun ve kardeşliğimizin en güzide sembolü olacak bu nişanı zatı alilerine takdir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum” diye konuştu. Kral Selman da yaptığı kısa konuşmada “Bana tevcih edilen bu nişandan dolayı teşekkürlerimi iletmek isterim. Şüphesiz Türkiye’nin hem halkıyla hem hükümetiyle olan ilişkilerimiz gerçekten de takdire şayandır” dedi. Öğle yemeğinin ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman Bin Abdulaziz’le önce baş başa görüştü. Kral Selman, ziyaretinin İstanbul durağında ise İslam İşbirliği Teşkilatı’ınca gerçekleştirilen zirveye katılacak. İslam Zirvesine İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yanı sıra çok sayıda devlet ve hükümet başkanının gelmesi bekleniyor.
YENİ DÖNEMDE YENİ PROJELER
Ziyaretle birlikte Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yeni bir dönem de başlatıldı. Ankara-Riyad hattında Kral Abdullah döneminde Mısır’daki darbe nedeniyle ilişkilerde olumlu atmosfer yaşanmıyordu. Ancak yeni Kral Selman’ın ardından ilişkilerde yeni dönemin kapıları açıldı. Erdoğan geçtiğimiz yılın Aralık ayında Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti.
SURİYE İLE ORTAK GÖRÜŞLER VAR
Türkiye ile Suudi Arabistan, Suriye konusunda ortak görüşlere sahip. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cübeyr, Esad’ın gitmesi konusunda net açıklamalar yapıyor. Cubeyr, İran’ın Suriye’de işgalci bir güç olduğunu ve Hizbullah ve diğer Şii militanları Suriye’den çekmeden çözümün bir parçası olamayacağını savunmuştu.
İSLAM ORDUSU DA MASADA
 S. Arabistan liderliğinde geçtiğimiz yıl aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülkenin katılımı ile  ‘Teröre Karşı İslam İttifakı’ adıyla yeni bir koalisyon kurulmuştu. Hatta söz konusu Ordu ortak tatbikat da yapmıştı. Kral’ın temaslarında bunun da gündem konularından biri olması bekleniyor.
PLAN: SÜNNİ BLOK
 Suudi Arabistan bölgede Sünni bloğun oluşturulması planını hayata geçirmeye çalışıyor. Türkiye ile diyalogunu güçlendiren Suudi Arabistan, bölgedeki diğer Sünni ülkelerin de bir araya gelmesi için diplomasi yürütüyor. Bu çerçevede edinilen bilgilere göre, Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Suudi Arabistan önemli mesai yapıyor. Türkiye’nin talebi ile devreye giren Suudi Arabistan şimdi de Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleştirilmesi arabulucu olmak istiyor. Ancak Ankara bu arabuluculuğa mesafeli duruyor. S. Arabistan’ın Türkiye-BAE ilişkilerinin normalleştirilmesinin ardından Türkiye-Mısır ilişkilerinin de başlaması hedefinin arkasında ise Katar ve Ürdün’ün de içinde yer aldığı güçlü bir Sünni bloku oluşturmak istemesinin bulunduğu belirtiliyor. Kral Selman Türkiye ziyareti öncesinde Mısır’da temaslarda bulunmuştu. Bu da Kral Selman bin Abdulaziz’in, bozulan Mısır-Türkiye ilişkilerinde arabulucu bir rol üstleneceği iddiasını güçlendirmişti. Kral Selman, akşam da Başbakan Davutoğlu’nu kabul ederek bir süre görüştü.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...