Van’a Kanada modeli

Düzenleyen:
Van’a Kanada modeli

GÜNDEM Haberleri

Bahçesaray’a kışın ulaşımın kesintisiz sağlanması için yapımına başlanan ‘kar tüneli’ inşaatı, bitme aşamasına geldi

 Osman Çobanoğlu ANKARA
Karayollarında son yıllarda devrim niteliğinde adımlar atan Türkiye, ilginç bir projeyi daha hayata geçiriyor. Yılın 8 ayı kar altında kalan Van’ın Bahçesaray ilçesinde Kanada modeli kar tüneli inşaatında sona gelindi. Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan prefabrik tünel ile Bahçesaray, kışın rahat nefes alacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Başta Kanada olmak üzere kar yüzünden ulaşım problemi yaşayan ülkeler bu metotla vatandaşını rahatlatıyor. Neden bizim vatandaşımız için de olmasın? İnşaallah Bahçesaray’ın yolu da bahtı da artık hep açık olacak” dedi. Tünelin Van’da ulaşımı kolaylaştırmasının ardından kardan etkilenen diğer şehirlere de aynı projeyi uygulamayı düşündüklerini belirten Binali Yıldırım, şunları söyledi: “Bahçesaray’da Karayolları Genel Müdürlüğümüzün verdiği karla mücadele ciddi bir maliyeti de beraberinde getiriyor. Ayrıca çalışmalar sırasında kara yolu personelimizin de can ve mal güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor. Dünyada ne varsa bizim ülkemizde de o olacak. ‘Batıda ne varsa doğuda o olacak’ dedik. Bahçesaray’ın artık kar çilesiyle değil doğal güzellikleriyle anılmasını istiyoruz...”
Van-Bahçesaray yolunun 98. kilometresinde, 3 bin 10 metre rakımda bulunan Karabet Geçidi’nde yapımı devam eden kar tüneli bu yılın sonunda hizmete girecek. Karabet Geçidi’nde inşaat sezonunun kısa olması sebebiyle kar tünelinin kolon ve kirişleri fabrikada üretilip yapım sahasında montajı gerçekleştiriliyor. İnşa edilen 9 metre genişliğinde 5.5 metre yüksekliğindeki kar tüneli çalışmaları bin 300 metrelik kesimde tamamlandı. Bu yıl içinde ise 2 bin metre uzunluğundaki prefabrik kar tüneli inşaatının tamamlanarak trafiğe açılması planlanıyor.

BAHÇESARAY’A 12 AY ULAŞIM...

Bahçesaray’a giden yol olan 3 bin metre yükselikte bulunan Karabet Geçidi, kışın kar düşünce ilk kapanan yolllardan biri... Bu noktada gerçekleştirilen proje ile ulaşım 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak. Prefabrik tünel ile Bahçesaray, kışın rahat nefes alacak.

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...