Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

Düzenleyen:
HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

GÜNDEM Haberleri

Kürtlerin yüzde 80'inden fazlası PKK'nın 'sözde öz yönetim hayali'nin halka zarar verdiğini söyledi. Bölgede HDP'ye destek ise yüzde 83'ten yüzde 22'ye düşmüş durumda.

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahir Kızmaz ve Siirt Üniversitesi araştırma görevlisi Nimet Teğin'in hendek açılan veya terörden kaçan ailelerin yaşadığı Diyarbakır, Mardin, Van, Batman, Antep, Siirt, Adana ve Mersin'de 649 kişi ile birebir ve anket formu uygulayarak yaptıkları "Öz yönetim ilanları, yerinden edilme ve Kürtler" konulu araştırma, akıllardaki tüm sorulara akademik yanıt veriyor.

HER ŞEYDEN VAZGEÇTİLER

Araştırmanın kendi alanında bir ilki teşkil ettiğini, ilk kez yerinden edilmiş mağdurların bakış açısı ile PKK'nın şehir savaş siyaseti konusundaki görüşlerinin öğrenilmeye çalışıldığını belirten Prof. Dr. Kızmaz, şunları söylüyor: "Şiddetle her şeyin yerle bir olduğu, yakınlarının kaybedildiği, acımasızlık ve merhametsizliğin kol gezdiği, silah ve patlama seslerinin eksik olmadığı, insana, tarihe ve kente ait tüm hafızanın savaşın enkazı ile birlikte yok olduğu, korku ve travmaların yoğun bir şekilde yaşandığı, çocukların gece uykularından ani korkularla fırladıkları ve ölüm kabusu gördükleri, sosyal yaşamın felç olduğu ve yerleşim yerlerinin enkaza dönüştüğü o çatışmalı ortamdan sadece 'yaşayabilmek', hayatta kalabilmek için her şeyini geride bırakıp kaçan insanların öyküleri elbette çok trajik."

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

YÜZDE 80 ÇUKUR TEPKİSİ

Araştırmayı katılanların yüzde 82'si, 1 Kasım seçimlerinde HDP'ye oy verdiğini söylerken "PKK/ KCK'nın şehirlerde hendek ve barikatlar oluşturmasını, bombalar döşemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna yüzde 80'i "Olumsuz buluyorum" yanıtını verdi. Bu sonuçlar, HDP'ye oy veren Kürtlerin PKK'yı desteklemediklerini gösteriyor.

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

ÖZ YÖNETİME HAYIR

Görüşmecilere Güneydoğu'da 13 nokta kastedilerek "PKK'nın özyönetim ilanlarını doğru buluyor musunuz?" diye sorulduğunda yüzde 74'ü 'doğru bulmadığını', yüzde 23'ü ise 'doğru bulduğunu' söylüyor. Aynı şekilde, bu 13 nokta dışında "PKK diğer bölgelerde bu tür özyönetimler ilan etmeli mi?" sorusuna verilen yanıtın yüzde 83 'hayır' çıkıyor. PKK'nın, her koşulda kendisini destekleyen tabanın yüzde 17'de kaldığı görülüyor.

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

HALK KORKUYOR

Hendek ve şehir savaşı başlamadan önce PKK'yı desteklediğini ya da sempati duyduklarının söyleyenlerin oranı yüzde 40 iken, hendek sonrası bu oran yüzde 25'e düşüyor. Bu da, PKK'nın yüzde 37.5 oranında destekçi ya da sempatizan kaybettiğini gösteriyor.

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

OPERASYONLARA AÇIK ARA DESTEK

Bölgede yaşayanların güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonlara bakış açısını öğrenmek için yöneltilen "Örgüte karşı devletin yaptığı bu operasyonları doğru buluyor musunuz?" sorusuna yüzde 65 'evet' derken, 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 35 de kaldı.

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

BÜYÜK ERİME YAŞADI

1 Kasım 2015 genel seçimlerinde görüşmecilerin yüzde 83'ü HDP, yüzde 12'si AK Parti, yüzde 3'ü SP, yüzde 1'ise CHP'ye oy vermiş. Aynı şekilde "Şu an bir seçim olsa, kime oy verirsiniz?" sorusuna ise HDP'ye oy verenlerin oranı yüzde 22'de kalırken, "AK Parti"ye diyenlerin oranı yüzde 15 olarak görünüyor.

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

ÖRGÜT YÜZDE 37.5 KAYBETTİ

Hendek ve şehir savaşı başlamadan önce PKK'yı desteklediğini ya da sempati duyduklarının söyleyenlerin oranı yüzde 40 iken, hendek sonrası bu oran yüzde 25'e düşüyor.

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

BÖYLE HAK ARANMAZ

"PKK'nın bu şekildeki mücadelesiyle bölgeye barışın geleceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna, görüşmecilerin yüzde 83'ü "hayır" yanıtını veriyor. Aynı şekilde yüzde 81'i 'özyönetim' ile demokrasi gelmeyeceğini söylüyor. "PKK'nın bu şekilde yürüttüğü mücadeleden Kürtlerin kazançlı çıkacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 81'in cevabı "hayır" oluyor.

HDP'nin doğu oylarında büyük düşüş

YAŞANANLARIN SORUMLUSU

"Çözüm sürecinin bozulmasından kimi sorumlu tutuyorsunuz?" sorusuna, halkın sadece yüzde 26'sı "devleti" yanıtını veriyor. Yüzde 65'liki kesim ise PKK'yı sorumlu tutuyor. Her ikisini de, diyenlerin oranı ise yüzde 6.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...