Oy torbalarına ‘çalınma’ tedbiri

Düzenleyen:
Oy torbalarına ‘çalınma’ tedbiri

GÜNDEM Haberleri

Referandumda kullanılacak oy pusulaları görevlilere 4 gün önceden değil, oy verme günü sabah 5.00’te teslim edilecek.

Yücel KAYAOĞLU

Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan’da yapılacak referanduma ait seçim malzemelerinin bulunduğu torbaları, sandık başkanlarına oy verme gününün sabahında teslim etme kararı aldı. YSK yetkilileri bu karar ile ‘torbaların çalınma’ riskini ortadan kaldırmanın amaçlandığını dile getirdi. YSK’nın aldığı karara göre, daha önce seçime 4 gün kala sandık kurulu başkanlarınca alınan oy pusulaları ve diğer malzemelerin bulunduğu seçim torbaları, oy verme günü olan 16 Nisan sabah 05.00’te bina sorumlularınca alınarak sandık kurulu başkanlarına ulaştırılacak. YSK yetkilileri bu kararın gerekçesini şöyle açıkladı:
“Oy torbalarının teslim edildiği sandık kurulu başkanlarının tamamı artık kamu görevlilerinden oluşmuyor. Siyasi partilerin verdiği isim listesi ile seçim kurulu başkanının belirlediği memurlar arasından kura yöntemi ile sandık kurulu başkanı belirleniyor. Bu isimler HDP’li de olabilir, başka partili de olabilir. Adam kötü niyetliyse veya örneğin kripto bir FETÖ’cü ise, kendisine teslim edilen oy torbalarının başına bilinçli olarak bir iş getirebilir. Oy torbaları gelmezse, o yerde seçim yapılamaz. Geçmişte, buna benzer olaylar yaşandı. 4 gün önceden sandık kurulu başkanına oy torbaları teslim edildi. Teslim alan kişi, bu malzemeleri ya arabasının bagajında ya da evinde muhafaza ediyor. Arabadan çalınan oy torbaları oldu. Evindeki torbanın üzerine çocuğu çay döktü. 4 gün boyunca oy torbalarının muhafaza edilmesi zor.” 
Yeni uygulamaya göre, oy torbaları ilçe seçim kurulunun tespit ettiği bir spor salonunda muhafaza edilecek. Sandık kurulu başkanı ve oy verilecek binanın sorumlusu (oy verme işleminin yapılacağının okul müdürleri) sabah 05.00’te spor salonuna gelecek. Okulda kaç sandık varsa, o kadar sayıda torba verilecek ve bina sorumlusu ile birlikte devletin tahsis edeceği bir araçla, güvenlik güçlerinin gözetiminde oy verme yerine gidecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...