HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Askerî Şûra’da kontrol hükûmette

Düzenleyen: /
Askerî Şûra’da kontrol hükûmette
Askerî Şûra, Haber

GÜNDEM Haberleri

Başarısız darbe girişiminin ardından yapılan yasal düzenlemelerin ardından Türkiye’nin savunma alanında önemli kararların alındığı ve bunları uygulayacak kadronun belirlendiği Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) kontrol tamamen hükûmetin eline geçti.

­­Ünsal Ergel ANKARA
Başarısız darbe girişiminin ardından yapılan yasal düzenlemelerin ardından Türkiye’nin savunma alanında önemli kararların alındığı ve bunları uygulayacak kadronun belirlendiği Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) kontrol tamamen hükûmetin eline geçti. Darbe girişimi öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta heyetini oluşturan orgenerallerin çoğunlukta olduğu YAŞ’ta yalnızca siyasi olarak iki üye yer alıyordu. Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın hemen hemen Türkiye’nin savunma politikaları konusunda etkinliği yoktu. AK Parti hükümet üyeleri, katıldıkları YAŞ toplantılarında “irticai faaliyet” gerekçesiyle TSK’den ihraç edilenler için alınan kararlara ancak şerh koyabiliyorlardı. Hükümet hain FETÖ’cü darbe girişiminin ardından bir dizi önlemler alarak, ülkenin savunma politikaları ve personeli açısından kritik uygulamaları devreye koydu. Kuvvet komutanlıkları MSB’ye, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının yanı sıra Jandarma Genel Komutanı’nın YAŞ üyeliği kaldırıldı. Bu kapsamda bir ilk gerçekleşecek ve bu YAŞ toplantılarına Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler katılmayacak. Mevzuatta yapılan değişikliklerle de YAŞ’ın üye yapısı yeniden düzenlendi. Daha önce şuraya TSK’daki tüm orgeneral-oramiraller katılırken bu, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarıyla sınırlı tutuldu. YAŞ’a yeni katılan kabine üyeleriyle siyasetin şurada sayısal üstünlük sağlandı. Bu düzenlemeyle YAŞ’ın 14 üyesinin 10’u siyasi otoriteden, 4’ü de askerlerden oluşacak. Böylece, hükümetin istemediği hiçbir terfi gerçekleşmeyecek ya da karar alınamayacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...