HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Sürücüler dikkat! Beklemek cezayı engellemez

Düzenleyen:
Sürücüler dikkat! Beklemek cezayı engellemez
Hız Ölçüm Sistemi, Araç, Gişe Önü, Radar , Haber

GÜNDEM Haberleri

Hız ölçüm sisteminde araçları gişe önünde bekletmek işe yaramıyor. Çünkü otoyollarda kameralarla hız ölçümü yapılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren araçların otoyollardaki hızları ve gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak, hız ihlali yapan sürücüler hakkında cezai işlem uygulanmaya başladı. Ancak Türkiye genelinde uygulamaya başlanan bu metotla birlikte, gişeler arasındaki belirtilen süreyi daha erken zamanda kateden sürücüler gişe çıkışlarında beklemeye başladı. Konuyla ilgili görüş bildiren avukat Cevat Kazma, gişeler arası hız koridorunun işleme alınmasının sürücüleri hızlı gitmekten vazgeçirmediğini iddia etti. Sürücülerin hızlı gidip, çıkış gişesine gelmeden mola vererek belirlenen sürenin dolmasını beklemelerinin bir çözüm olmadığını belirten Kazma, hız koridorlarının yol boyunca yer alan kameralarla da ölçümlendiğini vurguladı. Avukat Kazma, “Bu sistem devreye girdi diye EDS ve radarlar devre dışı kalmadı” uyarısında bulundu. Hız sınırını yüzde 10-30 arası aşanların 154 TL, yüzde 30’dan fazla aşanların ise 427 TL ceza ödeyeceğini belirten Kazma, sürücüleri HGS/OGS noktaları arasındaki mesafe ve süre bilgilerini dikkatli hesaplamaları konusunda uyardı. Örneğin, Avcılar-Mahmutbey gişeleri arasındaki mesafeyi 10 dakikadan ya da Mahmutbey-Edirne gişeleri arasındaki mesafeyi ise 1 saat 50 dk.dan daha kısa sürede tamamlayan sürücüler hız sınırını aşmış sayılacak. Kazma, Ankara-İstanbul, İstanbul-Edirne, İzmir-Aydın, Niğde-Şanlıurfa, Adana-Mersin ve Adana-Şanlıurfa otoyollarında da yeni uygulamanın başlandığını belirtti.

Yeni uygulama sayesinde kaza sayısı önemli ölçüde azaldı
Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Temmuzdan itibaren uygulamaya giren ‘Ortalama hız sistemi’ uygulaması ile; 1-19 Temmuz arasındaki ölümlü trafik kaza sayısının, 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 53,3 azaldığını ve toplam trafik kazası sayısında ise yüzde 29,7 oranında düşüş yaşandığını açıkladı. Ülkemizde son 5 yılda meydana gelen yaralamalı ve ölümlü 18 bin 479 trafik kazalarında; bin 82 vatandaş hayatını kaybetmiş, 36 bin 507 vatandaş yaralandı. Sadece 2016 yılında ise 246 vatandaş hayatını kaybetti. 
Ortalama hız sistemiyle; sürücülerin hız limitleri üzerinde araç kullanmalarını engellemek, aşırı hız nedeniyle ölümle sonuçlanan kazaların sayısını azaltmak, egzoz emisyonlarının doğaya verdiği zararı en aza indirmek ve aşırı hıza bağlı yüksek yakıt sarfiyatının ithalat üzerindeki yükünü hafifletmek hedeflendi. Uygulamanın başladığı 2017 yılı ile 2016 yılının 01-19 Temmuz tarihleri arasındaki gerçekleşen trafik kazaları karşılaştırıldığında; ölü sayısında yüzde 63,6 azalma tespit edildi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...