İranlı general 5 dosya ile geldi

Düzenleyen:
İranlı general 5 dosya ile geldi

GÜNDEM Haberleri

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ve beraberindeki heyet dün itibarıyla görüşmelerine başladı.

Ünsal Ergel ANKARA -  Ziyaretin Musul’dan sonra Telafer’in de DEAŞ’ın elinden kurtarılmasına yönelik operasyonun başladığı güne denk gelmesi ilginç bir tesadüf olarak değerlendirildi.  Bakıri, Akar’ın yanı sıra 3 günlük ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Millî Savunma Bakanı Canikli ile de görüşecek. Savunma kulislerinde Bakıri’nin yakınlaşan Türkiye-Rusya-İran üçlüsünün belirlediği dosyaların hazırlıkları için bu ziyareti gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Bu nedenle de kritik öneme sahip 5 önemli konunun masaya yatırılacağı belirtiliyor. Masadaki ilk önemli konu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Irak’tan ayrılmasını öngören bağımsızlık referandumu. Bakıri, geçtiğimiz ay bu konuya ilişkin bir soruya referandumu “Kabul edilemez” olarak değerlendirmişti. DEAŞ sonrası Irak ve Suriye’nin geleceği de masaya yatırılacak. DEAŞ’ın bu topraklardan temizlenmesinin ardından, istihbarat raporları “Cihatçıların yeni arayışlara yönelecekler” uyarısı ve hazırlıkların ne olacağı yine Ankara-Tahran arasında konuşulması gereken önemli bir konu olarak duruyor. Suriye’den sürülen bütün selefilerin son dönemde toplandığı yer İdlib de masadaki konulardan biri... 
Ankara ve Tahran’ın bir başka ortak sorunu ise PKK ile PKK’nın İran’daki kolu PJAK ikilisi olarak öne çıkıyor. Her iki ülkede “Ortak istihbarat, sınır geçişleri ve güvenlik stratejileri” konusunda işbirliğine giderek örgütün kökünü kazımayı planlıyor. Ankara ve Tahran’ı son dönemde aynı potada hareket ettiği bir başka konu da Katar krizi olarak önce çıkıyor. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...