Köy tiyatrosu

Düzenleyen:
Köy tiyatrosu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Bademler Mahallesi’nde 1933 yılında öğrencilerin köy meydanında oyun sergilemesiyle başlayan tiyatro serüveni, köylülerin verdiği emekle ulusal tanınırlığa kavuştu

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Bademler Mahallesi’nde yıllar önce oluşturulan tiyatro grubu, tamamen köy halkından oluşan kadrosuyla 83 yıldır oyun sahneliyor. 1927 yılında köyde öğretmen olarak görevlendirilen Kurtuluş Savaşı subaylarından Mustafa Anarat’ın tiyatroyu sevdirme yolundaki çalışmaları, 1933’te öğrenciler tarafından köy meydanında ilk oyunun sahnelenmesiyle meyvelerini verdi.  Daha sonra, öğrenciler dışında tiyatroya ilgi gösteren köy halkı da oyunlarda rol almaya başladı. Sıkıyönetim dönemleri dışında hemen her yıl oyun sahneleyen köylüler, Türkiye’nin ilk köy tiyatrosunu günümüze taşımayı başardı. Bu süreçte 1960’lı yıllarda Dormen Tiyatrosu’nun köyde oyun sahnelemesi, Metin Erksan’ın Altın Ayı ödüllü filmi “Susuz Yaz” ve Atıf Yılmaz’ın “Pembe Kadın” filmlerinin Bademler’de çekilmesiyle kökleşen tiyatro serüveni, 1969 yılında imece usulü yapılan tiyatro salonuyla geleceğe taşındı.
Bademler Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Remzi Yaradan, elektriğin henüz gelmediği zamanlarda tütün tarlalarından dönen köylülerin tütün deposu veya evlerde buluşarak prova yaptığı dönemlerin yaşandığını, tiyatro salonu tamamlanana kadar oyunların, okul bahçesi, kahvehane veya tütün deposunda sahnelendiğini ifade etti. Remzi Yaradan,  “Köyümüzde 7’den 70’e herkes sahne tozunu yutmuştur, herkes sanatçıdır. Oyuncular arasında öğretmeni de yevmiyecisi de işsizi de doktoru da var. Gençlerimiz de internet ortamında, kahve köşelerinde takılmıyor. Okuldan, iş yerlerinden buraya koştura koştura gelirler. Tiyatromuzun geleceğinden umutluyduk ama gençlerin verdiği destekle daha da umutluyuz.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...