Reform nihayet halka indi...

A -
A +

Dün, paketin açılışını salonda izledik. "Ne farkı var" demeyin... Medyanın başkenti o salona akmıştı. Uçaklarda yer bulmak için neler çektik neler... Ben, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "borulu" toplantısından sonra ilk defa bu kadar medya yöneticisini bir arada gördüm. Öte yandan, önümdeki koltuklara bakınca, "Galiba Bakanlar Kurulunu da burada toplayacak" diye düşündüm.

Hiçbir paket böyle açılmamıştı. Dolayısıyle, beklenti çok yüksekti.
Başbakan Erdoğan'ı beklerken, medyanın "paket-toto"ları konuşuldu. Bizim "XQW açılımı" manşetimizden bahsedilince bir meslektaşım, "Biz de Jandarma açılımını biliyorduk ama yazmadık" dedi.
Derken başbakan salonu teşrîf etti ve "açılış" başladı. Sunumu 20 dakika tutan paketin "takdîmi" 45 dakika sürdü. Erdoğan, değişimin önündeki engelleri uzun uzun anlatı. Çünkü bu ülkede devlet yapısı, TSK'dan YSK'ya; ordu, yargı, siyaset bütün kurumlar bu düzenin "değişmemesi" esası üzerine kurulmuş. Hatta o da yetmemiş belli aralıklarla ek tahkimatlar yapılmış!..

PAKETTEN NE ÇIKTI?
Onun içindir ki, son on yıldır peşpeşe açılan reform paketleri, binanın su basman kısmı gibi hep yapısal problemlere yönelik olduğu için vatandaşlar bireysel hayatta fazla hissedilememişti.
Bu sefer ise durum farklıydı.
Elbette burada maddeleri tek tek sıralayacak değilim.  Ama benim açımdan bu düzenlemelerin en kayda değer tarafı halkın en çok hissedeceği paket olmasıdır. Her kesimden bireylerin ırkı, dili, cinsiyeti, milliyeti, siyasi görüşü veya inancı sebebiyle hor görülemeyeceği, hakaret edilemeyeceği, isteyenin istediği gibi inanabileceği ve bu inancını yaşayabileceği bir ortamın oluşturulması birey için en büyük değişimdir.

PAKETTEN ÇIKMAYANLAR...
Elbette hiç eksiği yok demek mümkün değil. Zaten bu paketi hazırlayanların da böyle bir iddiası yok. Toplantının bitiminde salondaki medya yöneticileri arasında ilk duyulan fısıltı "Aleviler'in eli boş kaldı" şeklindeydi. Gerçekten son günlerde sanki paketin içeriği hakkındaki en güçlü tahminlerden biri Alevilerle ilgili açılımlardı. Ancak Cemevlerinin statüsü dahil, Alevilerin birçok beklentisi paketten çıkmadı. Nitekim bu yöndeki eleştiriler üzerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, twitterdan; "Alevi açılımı konusundaki çalışmalar devam etmektedir. Bu konu daha sonra kamuoyuna açıklanacaktır" şeklinde bir 'acil müdahale'de bulundu. Elbette, toplumsal barış için toplumun bütün kesimlerini tatmin eden geniş bir değişim yelpazesi şarttır. Hakeza, yayın yönetmeni dostumun "biliyorduk" dediği "Jandarma açılımı"nın da yanlış istihbarat olduğu anlaşıldı.
Velhasıl, elbette mükemmel bir paket değildi ama benim açımdan "en canlı" paketti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.