Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan'dan İstanbul'a müjdeli haber

/ Kaynak: İHA
Erdoğan'dan İstanbul'a müjdeli haber

Politika Haberleri  / İHA

Cumhurbaşkan Erdoğan, Tophane-i Amire'de, 'Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma' Klasik Sanatlar Sergisi'nin açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Çamlıca Camii'nin alt katının müze olacağı müjdesini verdi.

İstanbul Kültür ve Sanat Platformu tarafından düzenlenen "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" isimli Klasik Sanatlar Sergisi Tophane-i Amire'de açıldı. Açılış nedeniyle düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, serginin Küratörü Mehmet Çebi, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve çok sayıda davetli katıldı.

"KAĞIDI BULAN ÇİNLİLER OLABİLİR AMA ONU HAKKIYLA KULLANAN BİZİM ECDADIMIZDIR"

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam medeniyetinin bilgiye, öğrenmeye ve kitaba verdiği önemi anlatarak, "Burada inancının temelinde oku emri bulunan, peygamber efendimizin beşikten mezara kadar ilim öğrenmemizi tavsiye ettiği bir medeniyetten söz ediyoruz. Kağıdı bulan Çinliler olabilir ama onu hakkıyla kullanan bizim ecdadımızdır. Sadece kitabın kendisine değil, kitabı oluşturan harflerden kelimelere, bunları yazan kaleme, mürekkebe kadar her şeye değer verilmiştir. Hattatlık, nakkaşlık, bizim kültürümüzde çok önemli ve prestijli bir meslektir. İlk kütüphaneler mescitlerde açılmıştır. Ardından yaygınlaşarak devam etmiştir. Abbasi dönemi Bağdat'ında 36 kütüphane bulunduğu ifade edilir. Bu kütüphanelerin hepsi Moğol orduları tarafından yakıldı yıkıldı. Buna karşı başka Moğol hükümdarı Timur, kitapları toplayıp kendi başkentine götürdü. Benzer gelişme Endülüs'te de yaşandı. Buradaki eserler İspanyol Kardinalinin emri ile yok edildi. Gırnata'da 1 milyon eserin yakıldığı ifade edilir" diye konuştu.

"MEDENİYETİMİZDE NE VARSA YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Terör örgütü IŞİD'in de aynı yöntemi izlediğini söyleyen Erdoğan,

"Medeniyetimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor. Geçenlerde bir Iraklı dostum dedi ki 'Maalesef Musul'daki o canım kütüphanelerimizi yaktılar. Camilerimiz bombalanıyor' Musul'da içinde binlerce nadir eserin bulunduğu kütüphane maalesef böyle bir örgüt tarafından yakıldı. Medeniyetimiz tüm bu kültür katliamlarına rağmen varlığını sürdürmeyi başardı, inşallah başaracak. Gırnata'da 1 milyon kitabı yakan Avrupa, rönesansını o kitapların külleri değil, birikimleri üzerinde inşa etti. İnşallah Suriye'de ve Irak'ta, yakılsa da, yıkılsa da, mahzun bir şekilde tozlu raflarda kendi haline bırakılmış olsa da, yine bu birikimin üzerinde gelişimimizi gerçekleştireceğiz. Bugün burada açılışını yaptığımız eserleri bu inkişafın habercisi olarak değerlendiriyorum. Bu eserler sadece sanat değerleri ile değil, temsil ettikleri medeniyet değerleri ile de gelecek için umut veriyor. Bir ferman sadece resmi bir belge değildir. Bir hat sadece güzel yazı demek değildir. Bir hat el yazması orijinal bir eser anlamına gelmez. Bunların her biri maziden atiye giden bir medeniyet serüveninin ayak izleridir. Kültür kubbesinin tuğlalarıdır" dedi.

İSTANBUL'A MÜJDE

Çamlıca'da inşa edilen caminin altında da dev bir İslam Eserleri Müzesi oluşturulacağı müjdesini veren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ona göre projelendirme yapıldı. İstanbul'daki bu açığı orada kapatmış olacağız. Buraların özellikle bir çekim alanı haline bu eserlerle gelmesi gerektiğine inanıyorum."

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİNE DEV KÜTÜPHANE

Dünyada 300 milyon çeşit kitap olan kütüphaneler bulunduğunu söyleyen Erdoğan, "Bizde en büyük kütüphane Ankara'daki milli kütüphane. Orada 1.5 milyon kitap var. İnşallah şimdi Cumhurbaşkanlığı külliyesinde orada 5 milyon çeşit kitap olan kütüphaneyi inşa edeceğiz. 24 saat halka açık bu kütüphaneleri inşa ederek kitaba olan sevginin artmasının zeminini hazırlayacağız" diye konuştu.##tgvideo##

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...