Yeni hükümet haftaya tamam

Yeni hükümet haftaya tamam

POLİTİKA Haberleri

Türkiye'nin haftaya yeni hükümetle girmesi büyük ölçüde netlik kazandı. Yeni hükümetin hafta sonu Erdoğan tarafından onaylanması bekleniyor.

Seçimden sonra Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu; nbsp;CHP ve MHP ile yaptığı temasların ardından koalisyon hükümeti görüşmelerinde başarısız olunca hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etmişti. Erdoğan, bu iadenin ardından geçen hafta içinde TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşmüştü.


Anayasada, "Yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.


Yenilenme kararı Resmî gazetede yayımlanır ve seçime gidilir" hükmü yer alıyor.


nbsp;Cumhurbaşkanı'na seçime götürme yetkisi veren 45 günlük süre, dün akşam itibariyle sona erdi. Erdoğan, seçimi yenileme ve seçim hükümeti kurulması konusunda inisiyatifin kendine geçmesinin ardından bugün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile saat 17.15'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşecek. Erdoğan'ın bu görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi konusunda karar alması bekleniyor. Karar, Resmi Gazete'de yarın yayınlanacak. Ancak kararın Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında akşam saatlerinde yayımlanması ihtimali de bulunuyor. Yenilenen seçimin 1 Kasım tarihinde yapılması planlanıyor.


5 GÜN İÇİNDE KURULACAK


nbsp;Cumhurbaşkanı, seçimin yenilenmesine ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir milletvekilini hükümeti kurmak görevlendirecek. Erdoğan'ın; Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na Anayasa çerçevesindeki seçim hükümeti için hükümet kurma görevi vermesi bekleniyor. Erdoğan, eğer bu akşam programında değişiklik yapmazsa görev büyük ihtimalle yarın Cumhurbaşkanlığı'nda yapılacak kabulde verilecek. Bu hükümet, seçimin yenilenmesine ilişkin kararın yayımının ardından 5 gün içinde kurulacak ve Meclis'te güven oylaması yapılmayacak. Bu durumda en geç cumartesi günü hükümetin kurularak, Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulması bekleniyor.


Anayasa gereği bu hükümette Meclis'te temsil edilen bütün partilerin yer alması gerekiyor. Seçim hükümetinde anayasa gereği Ak Parti 11, CHP 6, MHP 3 ve HDP 3 sandalyeye sahip olacak. Ancak CHP ve MHP bu hükümete üye vermeyeceğini açıkladı. Bu durumda CHP ve MHP kontenjanlarına bağımsız isimlerden atama yapılacak. HDP ise hükümette üç bakan ile temsil edilecek. Ancak Ak Parti yönetiminin HDP'den kimlerin bakan yapılacağına ilişkin tavrı da, ayrı bir tartışma konusu oldu.


PARTİLİLER İFADESİ nbsp;


Anayasada; "Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakana bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır" hükmü yer alıyor. Bu hüküm, görevlendirilecek seçim hükümeti başbakanına, partilerden istediği isme öneride bulunma imkanı getiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...