95 yıl sonra İzmir’de ilk zirve

Düzenleyen:
95 yıl sonra İzmir’de ilk zirve

POLİTİKA Haberleri

İzmir dün Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Yunan Başbakanı’nın resmî ziyaretine ev sahipliği yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir’de yapılan Türkiye- Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya geldi. İzmir’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleşen zirveye her iki ülkeden başbakanların dışında 10’ar bakan katıldı. 
Zirve öncesinde mevkidaşı Aleksis Çipras’ı kapıda karşılayan Başbakan Davutoğlu, Yunan liderle birlikte bayan basın mensuplarının  8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Ellerine fotoğraf makinelerini alan iki lider basın mensuplarının fotoğraflarını çekti. İki başbakan ofisin merdivenlerinde bir müddet sohbet etti. Başbakan Davutoğlu, Çipras’a eliyle denizi işaret etti ve iki başbakan arasında bol gülümsemeli samimi bir sohbet gerçekleşti. Kravat takmayan Çipras’ın bu alışkanlığını İzmir ziyaretinde de sürdürürken beraberindeki bakanların da kravat takmaması dikkat çekti.
‘İT DALAŞI’NA KONTROL
İki lider ortak basın toplantısı da düzenledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şu bilinsin ki ne Türkiye’nin Yunanistan’a savaş yapma gibi bir isteği, arzusu, iradesi ve hırsı vardır, ne de Yunanistan’ın Türkiye’ye dönük hırsı vardır. Hepimiz tarihi örneklerden gördük ki çatışarak Ege’de kimse bir şey kazanamaz. Ders kitaplarımızın gözden geçirilmesi dahil ortak bir tarih yazımı konusunda da çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Ege’de hava sahasındaki ihtilaflı konular bulunduğunu hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “Afedersiniz ‘it dalaşı’ tabiriyle anılan uçuşlarda her an bir kaza olabilir. Olmaması için bunları minimize etmek ve kontrol altında tutmak gerekiyor” diye konuştu. 
‘CASUS BELLİ’ BİTMELİ
Yunan başbakan Aleksis Çipras da ihtilafın diyalogla ve diplomatik yollarla çözülebileceğine inandığını belirterek “Bu ‘casus belli’ gibi hususları geçmişte bırakmalıyız” ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...