Anne adayları ekonomi sınıfı sendromuna dikkat

Anne adayları ekonomi sınıfı sendromuna dikkat

SAĞLIK Haberleri

Uzun süre hareketsiz kalan kişilerde kan daha kolay pıhtılaşır ve toplardamar tıkanması yaşanır.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Tatil hamilelerin de hakkı. Ancak sağlıklı ve problemsiz bir tatil geçirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Tatilde hamileleri bekleyen tehlikelerin, tatil yolunda başladığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, ülkemizde her yıl yaklaşık 75 bin kişiyi etkileyen "Ekomoni Sınıfı Sendromu"nun gelişmemesi için uzun seyahatlerde, yolculuk sırasında 1.5-2 saatte bir mola verilmesi ve molalarda 10-15 dakika yürüyüş yapılmasını öneriyor. Ekonomi sınıfı sendromunun tıbbi adı toplar damar trombozu. Hastalık en çok uçaklarda ekonomi sınıfında seyahat edenlerde görüldüğü için hastalığa bu isim veriliyor. Toplar damar trombozu, uzun nbsp;süre hareketsiz kalarak yatmak zorunda kalan hastalarda görülüyor. Damarı tıkayan bölgeden kopan pıhtı akciğere ya da kalbe giderek nbsp;hayatı tehdit ediyor.
YOLDA?VARİS ÇORABI GİYİN
Ekonomi sınıfı sendromu için hamileliğin önemli nbsp;bir risk olduğunu söyleyen Dr. Taşdemir, molalarda yapılacak kısa yürüyüşlerle bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimalinin minimuma indirilebileceğini ifade etti. Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmasını öneren Dr. Taşdemir, "Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin seyahatine doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri izin vermeyebilir. Bu hamilelerin şehir içinde veya arabayla gidilebilecek mesafede tatil yörelerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
DÜŞÜK TEHLİKESİ YOKSA nbsp;HAVUZA GİRİLEBİLİR
Anne adayının düşük ya da erken doğum tehlikesi yoksa gebelik döneminde deniz ve havuza girmesinde sakınca olmadığını hatırlatan Dr. Taşdemir, nbsp;"Ancak gebelik dönemi dışında da havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğü unutulmamalıdır. Günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizliğine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterilmelidir. Denize girerken, güneş yanıkları ve lekeleri, böcek ısırmaları ve düşmelere karşı da dikkatli olunmalıdır. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir. Çünkü gebelerde sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak deniz giysileriyle kalındığında daha sık karşımıza çıkar ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir" dedi.
GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT!
Yaz aylarında dışarıda yenilen gıdalara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri daha sık olduğunu ve bu sebeple gebelikte daha dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Dr. Taşdemir, "Bulantı, kusma, ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar, baş ağrıları dikkate alınmalıdır. Bu gibi şikâyetlerde hemen en yakın doktora veya merkeze başvurmalı ve özellikle sıvı açığı oluşmaması için hekimlerin önerileri doğrultusunda tedavi olunmalıdır" diye konuştu.
KARA YOLUNU TERCİH EDİN
Hamilelerin uçakla seyahatlerinde herhangi bir problem bulunmuyor.?Ancak bazı havayolu şirketleri hamileliği 34 haftadan büyük gebelerin seyahatine izin vermiyor. Bu durumları yaşamamak için daha yakınlarda ve araba ile nbsp;gidilebilecek yerler seçilmesi gerekiyor. nbsp;
Gebelik lekeleri önlenebilir
? Gebelik döneminde değişen hormon seviyelerinin, ciltte de bazı belirtiler oluşturabileceğini söyleyen Dr. Seval Taşdemir, "Gebelikte en çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri renk değişiklikleridir. Alın, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolur. Bunların kalıcı olmaması ve güneş ışınları sebebiyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmeli, başlık ve gözlük kullanılmalıdır" dedi.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...