HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Akıllı telefon ve tabletler epilepsiyi tetikliyor'

Kaynak: AA
'Akıllı telefon ve tabletler epilepsiyi tetikliyor'

SAĞLIK Haberleri  / AA

Teknolojik cihazların uzun süre kullanılması ve elektronik ortama aşırı maruz kalınmasının, epilepsi hastalığını tetiklediği belirtildi.

Akıllı telefon, tablet ve televizyon gibi teknolojik cihazların uzun süre kullanılması ve elektronik ortama aşırı maruz kalınmasının, epilepsi hastalığını tetiklediği belirtildi.


Türk Nöroloji Derneği ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, epilepsinin bilinmeyen, ürkülen ve çok fazla ön yargıyla bakılan bir hastalık olduğunu söyledi.


Epilepsinin beynin elektriksel işlevinde bir bozulma ile ortaya çıkan ve tuttuğu bölgeye göre farklı belirtiler verebilen hastalık olduğunu anlatan Öztürk, rahatsızlığın kendisini sadece küçük göz dalmalarıyla gösterebileceği gibi bütün bedende kasılma ve şuur kaybı şeklinde de ortaya çıkabildiğini ifade etti.


Erken tanı ve tedaviyle epilepsi hastalığının önüne geçilebileceğine işaret eden Öztürk, "Toplumumuzda ve dünyada 'Epilepsi tedavi edilemez' gibi bir algı var. Aileler epileptik çocuklarını saklıyor. Bu da tedavinin önüne geçiyor. Bu hastalar normal hayatlarına devam edebilir. Destek olduğumuzda iş bulup, evlenip çocuk sahibi olan çok hastamız var. Bunları görmek bizi gerçekten çok mutlu ediyor" diye konuştu.


Öztürk, epilepsinin hiçbir sebep olmadan ortaya çıkabildiği gibi beslenme bozukluğu, beyin ve beyin zarlarını etkileyen enfeksiyon, kaza ve travmalar, beyin kanamaları veya inmeler sonrası, genetik ve günümüzde aktif halde kullanılan akıllı cihazların aşırı kullanılması gibi nedenlerle de görülebileceğini vurguladı.


Epilepsi hastalarının uykusuzluk ve açlığa çok hassas olduğuna dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:


"Günümüzde yüksek ışıkla kullanılan akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon ekranları ile bozuk floresanlar, epilepsi tanısı konulmuş bir hastada nöbet riskini artırdığı gibi tanı konulmamış bir bireyde de bu hastalığı tetiklemektedir. Uzun süre telefon görüşmelerine maruz kalmak, belli süre telefon ekranına bakmak epilepsi nöbetini ortaya çıkarabilir, bazen o zamana kadar çıkmayacak bir epileptik atağın bile çıkmasını sağlayabilir. Kişinin epilepsi tanısı varsa her durumda parlak ışıklardan ve elektronik cihaz kullanmaktan kaçınmalıdır. Cihazların ışık seviyeleri mümkün olduğunca düşük ayarda tutulmalı."

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...