Organ bekleyenlerin sayısı artıyor

Organ bekleyenlerin sayısı artıyor

SAĞLIK Haberleri

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Timur Erk: “Bağış yapılsa bile, aileler bağış iznini vermiyor.”

ZİYNETİ KOCABIYIK
Türkiye'de 22 binden fazla böbrek, 600'den fazla kalp, 2 bin 200'den fazla karaciğer nakli bekleyen hasta bulunduğu, kadavradan organ bağışının yeterli seviyelere ulaşmaması sebebiyle Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'ndeki hasta sayısının arttığı bildirildi
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Timur Erk, böbrek nakillerinin, 4. dereceye kadar yakınlardan, canlı vericiden ve beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden yapıldığını belirterek,  “Bu yıl tespit edilen beyin ölümü sayısı bin 560'tır. Beyin ölümü tespitindeki bu gelişmelere rağmen organ bağışı için gerekli olan aile izni, her ne kadar rakamsal olarak son 10 yılda nispi artma eğilimde görülse de hiçbir zaman yüzde 22-23'ü geçmedi. Kadavra donörden organ bağışı için gerekli aile izinlerinin yetersizliği sebebiyle yıllar itibarıyla organ nakillerinde fazla bir artış sağlanamadı. Son 5 yılda yapılan böbrek nakillerine bakıldığında yılda 2 bin 950'ler civarında olan sayının yüzde 18-19'u kadavradan, geri kalanı canlıdan gerçekleştirilmiştir” dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...