Böbrek naklinde robot dönemi

Düzenleyen:
Böbrek naklinde robot dönemi

SAĞLIK Haberleri

Son yıllarda gündeme gelen kapalı cerrahi tekniği böbrek nakli ameliyatları da yapılmaya başladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bu ameliyatı ilk kez geçtiğimiz kasım ayında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi  Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ender Özen, 4. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde robot yardımıyla yaptığı böbrek naklini anlattı. 
Kapalı yöntemle böbrek naklinin Dünyada ilk defa 2010 yılında yapıldığını belirten Doç. Dr. Özen, bu yöntem üzerine 2 yıl önce çalışmaya başladıklarını bugüne kadar 2 hastaya robot kullanarak böbrek naklettiklerini söyledi. Doç. Dr. Özen, “Bu yöntemin avantajı uygulamada hastaya büyük bir cerrahi kesi yapılmaması, sadece 3 ya da 4 ufak delikten vücut içine girilerek ameliyat yapılmasıdır. Böylece enfeksiyon oranı en aza indirilir ve hasta çok kısa zamanda normal hayatına döner. Ancak kapalı yöntemle nakil her hastaya yapılmaz” dedi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...