Gözlüğünü göster mesleğini bileyim

Düzenleyen:
Gözlüğünü göster mesleğini  bileyim

SAĞLIK Haberleri

Sekreter, sporcu veya pilot... Her meslek sahibinin gözlük alırken dikkat etmesi gereken özellikler var. Bu hem sağlık, hem şık bir görünüm için önemli...

Canan Eraslan

Bahar geldi... Güneş artık daha parlak ve bugünlerde güneş gözlüklerimize daha fazla ihtiyaç duyar olduk. Uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğünün şart olduğunu söylerken, mesleğe göre gözlük seçiminin ise hayatı kolaylaştıracağını vurguluyor. Pilotlara geniş açılı, sporculara kırılmaya dayanıklı, polislere kolormatik camlar tavsiye ediliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, gözlük seçiminde daha çok çerçeve üzerinde durulduğunu, ancak camların estetikten ziyade daha nitelikli görüş imkânı sağlaması açısından önemli olduğunu ifade ediyor ve “Dikkat edilmezse gözlükler gözünüzü bozabilir, baş, göz ve sırt ağrısı yapabilir” uyarısında bulunuyor.

Küçük çocuklara gözlük çok önemli

Güneş gözlüğü, küçük çocuklar için çok daha büyük önem taşıyor. Onlara kesinlikle kalitesini bilmediğiniz gözlüğü almayın. Optik mağazasından alacağınız çocuk güneş gözlüğünde çizilme direnci yüksek cam bulunmalı, köşeleri sivri olmamalı. Hafif camlar, esnek ve köşesiz çerçeveler tercih edilmeli. 

Diş hekimine her  mesafe net olmalı

Diş hekimlerinin tercihi yakın ve orta mesafeyi net gösteren camlar olmalı. Ressamlar her mesafeyi net gösteren bir cam seçmeli. Renk algılarını bozmamak için fotokromik veya renkli cam seçmemeli.

Pilotlar geniş açılı cam seçmeli

“Pilotlar, sürücüler ve denizciler geniş açılı camları kullanmalı. Çünkü bu meslek grubundaki kişiler, hem uzağı hem de kullandığı aracın göstergelerini net görebilecekleri özellikte cam seçmeli. Yani camları geniş açılı olmalı. Deniz ve yola bakanlar için polarize cam, yorgunluğu önler.

Sporcular kırılmaya karşı ürün almalı

Temas riski yüksek sporlarda, cam ve çerçevelerin esnek, kırılmaya karşı dayanıklı olması gerek. Camların kontrastı artıran ve parlamayı azaltan özelliği de bulunmalı. Dış mekân sporları için ultraviyole ışınlara karşı koruma, farklı hava şartları için buğulanmama özelliği taşıması da çok önemli. Golf, tenis, kayak, yelken, koşu, bisiklet ve yürüyüş için güneşli havalarda yeşil, bakır, kahverengi, kapalı havalarda ise turuncu ve sarı renk tavsiye ediliyor.

Ofiste mavi kontrol camları kullanılmalı

Gün içinde ofiste çalışanlar, bilgisayar ve cep telefonlarının ekranlarının yaydığı mavi ışıktan korunmak için “Mavi kontrollü” camlar kullanmalı. Polis, asker gibi güvenlik mensupları da darbeye dayanıklı cam ve çerçeve seçmeli. Ayrıca, güneşte koyulaşan fotokromik camlar bu meslek gruplarına açık 
havada da rahat görüş 
imkânı sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...