Obez kadınlarda meme kanseri riski yüksek

Obez kadınlarda meme kanseri riski yüksek

SAĞLIK Haberleri

Birçok hastalığa yol açan obezitenin özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde meme kanseri için önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tuna Bilecik, menopoz sonrası beden kitle indeksinde görülen her 5 kg/m²lik artışın meme kanseri riskinde 12 kat artışa yol açtığını söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bu durumun özellikle östrojen reseptörü pozitif ve triple negatif meme kanseri alt tipleri için geçerli olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Bilecik “Bunun yanında obez meme kanseri olan kadınlarda hastalığın normal kilolu meme kanseri olan kadınlara göre daha kötü seyirli olduğu bulunmuştur. Obez kadınlarda hastalığın normal kilolu kadınlara göre tekrarlama veya hastalığa bağlı ölüm riskinin yüzde 30 daha fazla olduğu gösterilmiştir” dedi.

TEDAVİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Obezitenin meme kanseri olan hastaların tedavi sürecinde de birçok olumsuz etkisi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bilecik “Mesela meme kanseri sebebiyle ameliyat edilen hastalarda yara yeri problemleri daha fazla görülmekte, yine aynı şekilde gerek kemoterapi gerekse de radyoterapi alması gereken hastalarda obeziteye bağlı, hayatı tehdit eden olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...