Cimbom böyle battı

/ Kaynak: Fotomaç
Cimbom böyle battı

SPOR Haberleri  / Fotomaç

Ayağını yorganına göre uzatmadı... UEFA ikazını ciddiye almadı. Cimbom, son 6 sezonda saçılan paralar nedeniyle Avrupa'dan men olmanın eşiğine geldi

Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısı olarak gösterilen Galatasaray, Şubat ortasında alacağı muhtemel cezayla Edirne'den dışarı çıkamayabilir. Ali Sami Yen'in 1905 yılında "Türk olmayan takımları yenmek" hedefiyle kurduğu Cimbom, 111 yıl sonra büyük bir ihtimalle önümüzdeki sezon sadece Türk takımlarıyla maç yapacak. Peki 100 küsur yıllık çınar bu hale nasıl geldi? Herkes bu sorunun cevabını merak ederken son 6 sezonda transfere harcanan paralar saha içine yanıt oluyor. Aslan'ın bu dönemde 67 transfere harcadığı para tam 150 milyon Euro. Bu rakama oyuncu ücretlerinin dahil olmadığını da hatırlatalım. FUTBOLCULARA ödenen ücretlere bakılınca tablo daha da vahim bir hal alıyor. Galatasaray, 2010-11 sezonuyla başlayan süreçte gerçekleştirilen transferler, kadrodaki oyuncular, altyapıdan çıkan oyuncular ve mevcut anlaşmaların iyileştirilesi ya da uzatılması yoluyla imzalanan sözleşmelerde ciddi bir mali yükümlülüğün altına girdi. 

380 milyon taahhüt etti 
Sarı-kırmızılılar oyunculara verilen garanti ücrette 380 milyon euro'luk taahhütün altına imza attı. Cimbom verim alamadığı isimlerle feshetme, başka kulübe gönderme veya kiralama formülleriyle yollarını ayırsa da bu da zarar hanesini yükseltti. Galatasaray bu hatalar zinciri sonunda dibi gördü.

Asıl kara delik Aysal döneminde
Galatasaray'da son 6 sezonda görev yapan başkanlar arasında en fazla transfer Ünal Aysal dönemine denk geliyor. UEFA ile mali kriterler üzerinden anlaşma Aysal dönemine denk gelmesine rağmen borç yükü azalacağına çoğalarak arttı. Aysal'ın başkanlık koltuğunda oturduğu 3.5 yılda G.Saray kadrosunu 42 futbolcuyla güçlendirmeye çalıştırırken bunun kulübe maliyeti tam 110 milyon euro oldu. Son 6 sezondaki başkanlardan Adnan Polat 15, Dursun Özbek ise 10 transfer gerçekleştirdi. Geçen sezonun başında göreve gelen Duygun Yarsuvat ise ara transfer döneminde hiç futbolcu almadı.

Cimbom böyle battı
Gelen paranın çoğu oyunculara gidiyor
Cimbom'un mali yapısını en çok zorlayan kalem hiç şüphesiz futbolculara ödenen paralar. Toplamda 380 milyon euro'luk borcun altına giren sarı-kırmızılılar bu sezon kadrosundaki isimlere 40 milyon euro garanti para verecek. Bu paraya maç başı ücretleri ve primler dahil değil.

Muhteşem gelire rağmen zarar dünyalar kadar
Galatasaray, art arda Şampiyonlar Ligi'nde Türkiye'yi temsil eden tek takım olarak UEFA'dan gelen gelirin tamamını kasasına koydu. Dünyaca ünlü araştırma şirketi Deloitte'nin raporuna göre Cimbom son 4 sezonda tam 572 milyon euro gelir elde etti. Ancak tüm bu sezonlarda sırasıyla 38, 70.4, 55.8 zarar açıkladı. Bu sezon da tahmini zararın 30 milyon Euro civarında olması bekleniyor.

Rekor Fatih Terim'de
CİMBOM'un son 3 şampiyonluğunun 2'sinde imzası bulunan Fatih Terim, 25 futbolcu aldırdı. Ünal Aysal ile birlikte çalışan 'İmparator' lakaplı hocayı Roberto Mancini ve Frank Rijkaard 9'ar transferle izliyor. Mevcut hoca Mustafa Denizli devre arasında Ryan Donk ve Martin Linnes'i aldırdı.

Cimbom böyle battı
SON 6 YILDA 8 KUPA ALDI
Galatasaray son yıllarda ciddi bir borcun altına girerken önemli başarılar da elde etti. Aslan, Türkiye sınırları içinde son yıllarda 3 şampiyonluk, 2 Türkiye Kupası ve 3 Süper Kupa kazanırken, Avrupa'da da Şampiyonlar Ligi'nde 2 kez çeyrek final gördü.

SPOR
Kaynak: Fotomaç
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...