HAVELSAN Katar'ı uçuracak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
HAVELSAN Katar'ı uçuracak

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

HAVELSAN'ın, Katar Hava Kuvvetleri için geliştirdiği helikopter simülatörü, pilotlara her türlü hava koşulunda gerçek uçuşlarla birebir örtüşen eğitim olanağı sunuyor.

HAVELSAN'ın, Katar Hava Kuvvetleri için geliştirdiği helikopter simülatörü, pilotlara her türlü hava koşulunda gerçek uçuşlarla birebir örtüşen eğitim olanağı sunuyor.
Askeri havacılıkta pilotların ve teknik uçuş personelinin eğitim ihtiyaçlarını desteklemek üzere anahtar teslimi akademi konseptleri sunan HAVELSAN'ın son ürünlerinden biri Katar için üretildi.
Şirket, Katar Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan AW139 helikopteri gereksinimlerini karşılamak için helikopter sistemleri geliştirdi.
Pilot koltuğuna oturulduğu andan itibaren gerçek bir uçuş deneyimi yaşatan simülatörde, havada karşılaşılabilecek hemen her türlü durumu ve operasyon seçeneğini test etmek mümkün. Farklı hava koşullarının oluşturularak pilot kabiliyetlerinin test edilebildiği simülatörde, Katar semalarında kar yağışı altında helikopter kullanımı da deneyimlenebiliyor.
Simülatörde Katar'ın yaklaşık 11 bin kilometrekarelik sınırının yüksek çözünürlüklü, 100 bin kilometrekarelik Körfez Bölgesi'nin de orta çözünürlüklü uydu görüntüleri kullanılıyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, AA muhabirine, şirketin sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın en büyük simülatör üretim merkezine sahip olduğunu ve merkezde hava, kara ve deniz unsurları için eğitim amaçlı simülatörler üretildiğini söyledi.
Pilotların uçmadan önce birtakım eğitimlerden geçirildiğini ve yerdeki eğitimlerin başarıyla tamamlanmasının ardından fiili uçuşlara başlandığını anlatan Atalay, havadaki eğitimlerin hem pahalı hem de riskli olduğunu vurguladı. Maliyetleri ve riskleri asgariye indirmek için eğitimlerin simülatöre kaydırıldığını dile getiren Atalay, gelişen teknolojiyle simülatörlerde, pilotların kullanacağı araçlara yönelik bütün fonksiyonların, tüm fiziksel koşullarda test edilebildiğini ifade etti.
HAVELSAN'ın en üst standartlarda ve en yüksek teknolojik seviyesine sahip simülatörlere imza attığını belirten Atalay, son olarak Katar için helikopter ve tam görev simülatörü ürettiklerini söyledi. Atalay, böylece Katarlı pilotların eğitiminin canlı uçuştaki tüm görevlerin icra edebileceği simülatör aracılığıyla yapılabileceğini kaydetti.

- Helikopter bedelinin 2 katı
Katar için üretilen simülatörün, simüle edilen helikopterin yaklaşık 2 katı fiyata sahip olduğuna işaret eden Atalay, şöyle konuştu:
"Helikopterdeki motor ve pervane hariç tüm parçalar simülatörde de var. Simülatörü kullandığınızda gerçek helikopterin içine oturmuş gibi oluyorsunuz. Bir dizi elektronik sistem yardımıyla her türlü hava koşulunda ve istenilen coğrafyada helikopteri uçuruyor gibi hareket edebiliyorsunuz. Helikopterin karşı karşıya kaldığı koşullarda gösterdiği areodinamik özellikler simülatörde aynen yaşanabiliyor. Öyle ki simülatörde gerçek bir helikopterden daha yüksek bir teknoloji kullanılıyor.
Aslında pahalı gibi görünen bu teknoloji hesaplamalara göre yaklaşık 3 yılda kendini amorti ediyor. Çünkü gerçek helikopter üzerinde eğitim vermeye kalkarsanız bunun maliyeti çok daha yüksek oluyor. Karşı karşıya kalınacak maliyetler dikkate alındığında da simülatör üzerinde verilecek eğitim çok daha ucuza geliyor."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...