Fotoğraftaki karadelik

Düzenleyen:
Fotoğraftaki karadelik

TEKNOLOJİ Haberleri

Fotoğraf makinelerine getirilen yüksek vergi tüketiciyi yurt dışına yöneltti. Türkiye'ye giriş yapan yolcular geçen yıl beraberinde 50 bin fotoğraf makinesi getirirken, bunun devlete faturası 100 milyon lirayı buldu.

ÖMER TEMUR

Fotoğraf makinelerine getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem sektörü hem de devleti vurdu. Canon Eurasia Satış ve Pazarlama Direktörü Saygın Süzen daha önce sıfır olarak uygulanan verginin 2008 yılında yüzde 20'ye çıkarıldığını belirterek, devletin kaybının yıllık 100 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Tüketicilerin fiyat avantajı sebebiyle özellikle 2 bin dolar ve üzeri fiyata sahip fotoğraf makinelerini yurt dışından almayı tercih ettiğini ifade eden Süzen, "Mesela 10 bin liralık bir fotoğraf makinesi yurt dışından getirildiğinde 8 bin liraya mal oluyor. Onun için yurt dışından almak daha avantajlı. Geçen yıl yolcuların beraberinden getirdiği telefon sayısı neredeyse Canon'ın toplam satışlarına eşdeğer. Bu şekilde her yıl yaklaşık 50 bin fotoğraf makinesi ülkeye giriyor" dedi. Yurt dışından getirilen cihazlar sebebiyle devletin vergi kaybının 30 milyon avroyu bulduğunu vurgulayan Süzen, "Bu da Türk Lirası ile yaklaşık 100 milyon lira eder. Vergiler kaldırılmalı ya da yeni bir ayarlama yapılmalı" diye konuştu. 
110 BİN MAKİNE SATILDI
Canon'un yüzde 55'lik pazar payı ile Türkiye pazarında liderliği elinde bulundurduğunu anlatan Süzen, Türkiye pazarı hakkında ise şu bilgileri verdi: "Türkiye’de 2015 yılında kompakt ve SLR yani yarı profesyonel fotoğraf makinası ve kamera pazarı 75 milyon avroya ulaştı. Tüm yıl sektörde 110 bin adetlik kamera satışı yapıldı. Canon Eurasia olarak SLR’de yüzde 55, kompaktta yüzde 30 ile pazar lideriyiz. 2015 pazarda satılan SLR fotoğraf makinesi sayısı 50 bin adet oldu. Kompakt makina adedi ise 60 bin oldu."
EMEA BÖLGESİ ŞAMPİYONU OLDU
Süzen, Canon Eurasia Kurumsal Ürünler olarak sadece fotoğraf makinesinde değil görüntüyü yakalama, baskı, tarama ve görüntüyü işleme gibi baskı ve görüntüleme sektörünün her alanında olduklarını söyledi. Süzen, "Küçük fotokopi cihazları, sürekli baskı alabilen cihazlar, yüksek hızlı tarayıcılar, geniş formatlı yazıcılardan oluşan geniş bir ürün gamımız var. Yüksek hızlı tarayıcılarda çok başarılı işler yaparak 2015'te pazar payımızı yüzde 64’e yükselttik. Satış adedimizi yüzde 125 oranında artırdık. EMEA bölgesinde Canon Türkiye olarak en yüksek satış adedini elde ederek birinci olduk" dedi.

Cepten çektikçe profesyonelin kıymeti anlaşıldı

Akıllı telefonların giriş seviyesi cihazları olumsuz etkilediğini ifade eden Saygın Süzen, ancak bunun profesyonel makine satışlarına pozitif etki yaptığını bildirdi. Cep telefonlarını rakip görmediğini belirten Süzen, "Cep telefonları sayesinde birçok insanın fotoğraf çekmeyle tanışması, bir süre sonra cep telefonuyla çekilen fotoğrafların yetersiz kalmasına neden oluyor. Böylece profesyonelliğe geçiş yaşanıyor. İnsanlar yeni bir hobi ediniyor ve cesaret kazanıyor. Kameraya geçmek istiyor. Fotoğraf makinalarının ergonomik olması, kameranın yüksek fotoğraf çekim özellikleri ve kablosuz bağlantı özelliği olması da tercihleri etkiliyor" dedi. Görüntülemenin her noktasında olduklarını anlatan Süzen, yüksek fotoğraf kalitesi, yüksek zoom ve kablosuz bağlantıyı öne çıkararak yarı profesyonel ya da profesyonel kullanıcılara hitap ettiklerini kaydetti. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...