Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Pierre Loti'den başka isim mi yok? O sapık Fransız'ın ismini Eyüpsultan'dan indirelim

Düzenleyen:
Pierre Loti'den başka isim mi yok?  O sapık Fransız'ın ismini Eyüpsultan'dan indirelim

TÜRKİYE Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya boykot çağrısı, İstanbul'da eski bir tartışmayı alevlendirdi. Vatandaş İstanbul'un 'manevi kalbi' Eyüpsultan’daki 'Pierre Loti" tepesinin isminin değiştirilmesini istedi.

1934 yılına kadar tepenin adı ünlü İslâm alimi İdris-i Bitlisi'sinin ismini taşıyordu. O yıl eşcinselliğiyle bilinen Fransız yazardan Pierre Loti'nin ismi verildi.

BAŞKA BİR İSİM OLSUN
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı "Fransa bütün değerlerimize yönelik topyekûn bir saldırı başlatmış durumda. Batı’nın içinde her zaman var olan İslam düşmanlığını dışa vurması kabul edilebilir bir durum değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın tüketim ürünlerine boykot çağrısı çok anlamlıdır. Bu vesileyle kültürel bir karşı duruş içine girmek gayet yerinde bir tavır olur. Özellikle uzun yıllardır tartışılan Aziz İstanbul’a ruhunu kazandıran Eyüp Sultan Hazretlerinin hemen yanı başındaki tepeye verilen Pierre Loti adı, hiç vakit kaybetmeden değiştirilmelidir. Onun yerine hemen orada ebedi istirahatgâhında yatmakta olan bu memleketimizin kültürüne tarihine edebiyatına hâsılı bu milleti millet yapan bütün değerlere dost olan değerli Edebiyatçı Yazar Ahmet Kabaklı’nın ismi verilmelidir. Beldeyi Tayyibe’nin hâkim tepesine oryantalist bir Fransız’ın ismi değil millî yerli bir münevverin adı daha çok yakışır. Belediye Meclisi çekinmeden tarihî adımı atmalı ve vakit kaybetmeden tabelayı asmalıdır” diye konuştu.

EMPERYALİZMİN SİMGESİ
Bu talebe Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem’den de destek geldi. Erdem "Bunlar aslında emperyalizmin simgeleri. Bu oryantalistlerin çoğu Batı’nın casusları. Batı’nın değerlerini bize empoze eden, kendi değerlerimizi, kendi insanlarımızın gözünde değersizleştiren insanlar. Bu şekildeki birtakım insanların isminin, böyle gözde yerlere nakşedilmesi, kafalarımızın da karışmasına vesile oluyor. Yeni nesil onları rol model olarak alıyor. Orası ile örtüşecek o kadar isim var ki; Eyüpsultan ile özdeş olan isimler o tepeye konulabilir. Bence bu, hayırlı bir hizmet olur” dedi. Ekrem Erdem, Macron’un haddini aştığını belirterek “İslam’ı deforme etmeye çalışacaklar. Böyle bir şey kabul edilemez. İslam dünyasının ayağa kalkması lazım. Macron ve onun gibilere haddini bildirmeliyiz” diye konuştu.

VATANDAŞTAN ÇAĞRI

Eyüpsultan’dan Fransız Pierre Loti’nin isminin kaldırılması taleplerine vatandaştan destek geldi. Gazetemizin haberi üzerine sosyal medyadan İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve Eyüpsultan Belediyesine çağrı yapan vatandaşlar değişikliğin isabetli olacağını söyledi. Kullanıcılar tepeye şu isimler önerdi: Eyüpsultan, Eyyûb el Ensari, İdris-i Bitlisi, Kanuni, Kaşgari, Ulubatlı Hasan, Fetih, Necip Fazıl, Selahaddin Eyyûbi...

PIERRE LOTİ KİMDİR? AJAN MI TÜRK DOSTU MU?
Asıl adı Louis Marie Julien Viaud idi. 1850 yılında Fransa'nın Rochefort kentinde Protestan bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girdi. Denizcilikte albaylığa kadar yükseldi. Ama edebiyatçı kimliğiyle tanındı. Eserlerinden İslam coğrafyasından oryantalist kesintiler sundu. İlki 1976 yılında Abdülhamid Han'ın cülus töreninde olmak üzere yedi defa İstanbul'a geldi. Kanlıca, Beykoz, Kandilli'de kaldı. Tophane rıhtımındaki kahvehanelerde nargile içmenin keyfini eserlerinde aktardı. Balkan Savaşlarında Türkleri savundu. Trablusgarp'ın işgalinde İtalya'yı eleştirdi. "Can Çekişen Türkiye" isimli kitabında Türkleri destekledi. Bu yüzden iltifat gördü ve İstanbul'a davet edildi. 1913 yılı Ağustos ayında Galata'da karşılandı. Artık emekli bir askerdi. 

OSMANLI'YA KARŞI OSMANLI YANINDA!

Pierre Loti, Birinci Dünya Harbi başlayınca 64 yaşında orduya katılma isteğini dile getirdi. "Beni düşmana yaklaştıran herhangi bir görevi sevinçle, gururla kabul edeceğim" diye dilekçe yazdı. Ancak aktif görev verilmedi. Savaş meydanlarında irtibat subayı yapıldı. 1915 yılını cephede geçirdi. 1916 yılında doğu orduları, 1917 yılında kuzey orduları grubuna katıldı. Fransız gazetelerinde Türkiye'nin Almanya yanında duruşunu "korkunç bir macera" diye eleştirdi. Fransız general Gallieni tarafından, Osmanlı Padişahının cihat ilan etmesini engelleyecek raporlar hazırlamakla görevlendirildi. Osmanlı'yı parçalamak için kurulan İtilaf Devletlerinden Fransa, Çanakkale'ye bir sefer yapmayı planladı. Pierre Loti, "Gemilerimizi batırırlar. Asya ve Avrupa yakası birbirene çok yakın olduğundan Almanın topları sevkiyatımızı ezer" diyerek bu seferin başarısız olacağına dair rapor verdi. Fransa ile Osmanlı arasında görüşmeler yapmaya ikna için Fransız Cumhurbaşkanına mektup yazdı. Pierre Loti'nin Çanakkale Şavaşında Osmanlı'ya karşı savaşmak için geldiği de iddialar arasında. Fransız Cumhurbaşkanı Raymond Poincare'nin "Rusya'nın beceriksizliği ve bizim Çanakkale Boğazı'ndaki yenilgimiz yüzünden Loti'nin çabaları da işe yaramadı" şeklindeki sözleri Pierre Loti'nin vazifesini gözler önüne seriyor.

Loti, Türkiye'nin milli mücadele yıllarında Yunanistan'a karşı Ankara hükümetini destekledi. 1920'de TBMM tarafından kendisine fahri hemşehrilik verildi.

Kimilerine göre büyük bir Türk dostuydu. Kimilerine göre ise Osmanlı'nın içerisine sokulmuş bir ajan. Ajan diyenler Pierre Loti'nin hatıra defterlerinde yer alan "Cenevre'deki Türkiye konsolosluğu aracılığıyla Fransız hükümetiyle Türkiye arasında büyük gizli dolaplar çeviriyorum"(26 Mayıs 1915), 'Elisee'yle İstanbul arasında büyük entrikalar düzenliyorum' (1 Haziran 1915) gibi ilginç ifadelerini kaynak gösteriyor. 

Gençlik yıllarında İstanbul'da Hatice isimli bir Çezkez kızına aşık olduğu ifade edilen Pierre Loti'nin bir eşcinsel olduğu hakkında bilinenler arasında.

BAŞKA İSİM Mİ YOK?
Eyüpsultan civarında  Ebu Eyyûb el-Ensarî efendimizden başka birçok sahabe, İslam alimi ve devlet adamı medfun bulunuyor.
Eyüp Sultan'a Sultan Reşad'dan Adile Sultan'a, Lala Mustafa Paşa'dan Sokollu Mehmed Paşa'ya, Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den Ali Kuşçu'ya, İdris-i Bitlisi'den Zal Mahmud Paşa'ya, Hüseyin Hilmi Hocaefendi'den Mahmud Esad Coşan Hocaefendi'ye, gazetemizin kurucusu Enver Ören'den büyük şair üsdat Necip Fazıl Kırakürek'e, Ahmet Kabaklı'dan Ahmet Haşim'e kadar çok sayıda ilim ve kalem erbabı bulunurken Pierre Loti gibi ajan mı yoksa Türk dostu mu olduğu belli olmayan birinin isminin verilmesi yadırganıyor.

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...