Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Körler kütüphanesi gönüllü bekliyor
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Yaşam

Körler kütüphanesi gönüllü bekliyor

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2012 - 14:53
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Körler kütüphanesi gönüllü bekliyor
Fotoğraf Başlığı Körler kütüphanesi gönüllü bekliyor

Öğretmen tatilde, doktor öğle yemeği molasında, öğrenciler sınav arasında Eyüp Körler Kütüphanesi'ne gelip, görme engelliler için kitap okuyor.

Kaydet
a- | +A
EYÜP KÖRLER KÜTÜPHANESİ GÖNÜLLÜ OKUYUCULARINI BEKLİYOR!

SES VEREN VAR MI?


Öğretmen tatilde, doktor öğle yemeği molasında, öğrenciler sınav arasında Eyüp Körler Kütüphanesi'ne gelip, görme engelliler için kitap okuyor.

##tgvideo##


Seslendirilen kitaplar, Türkiye'nin her köşesine hatta yurt dışına bile gönderiliyor. Kütüphane yetkilileri "gönüllü okuyuculara ihtiyacımız var" diyor.

Ramazan, İstanbul'un kalbi Eyüp Sultan'da atar. Sadece metropolün ilçelerinden değil, Türkiye'nin her vilayetinden insan akar bu kadim beldeye...
Bu hafta sizleri Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesinin yüz-yüzelli metre aşağısında, sahilde bir mekâna götüreceğiz.
Burası İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Eyüp Körler Kütüphanesi.

Temelleri 1997'de Taksim Atatürk Kitaplığıyla atılan kütüphanede örnek bir çalışma yürütülüyor. Esnaf, doktor, öğrenci, öğretmen... Her meslekten gelen onlarca kişi, gönüllü okuyucu olup görme engellilere ses veriyor. 5 bin sesli kitabın bulunduğu kütüphanenin sorumlusu Nihal Çağlan Türkmen "Burası görmeyenlerle gönüllü okuyucuların buluştuğu nokta" diyor. Türkmen, şöyle anlatıyor: "Görme engelliler için sesli kitap hayata tutunma aracı. Kendilerini dinleyerek geliştiriyor, böylece eğitimlerini tamamlıyorlar. Kütüphanemiz, gönüllü okuyucularımızla ayakta duruyor. Şu an kayıt altında bine yakın okuyucumuz var fakat sürekli okumaya gelen sayısı az. Bunlar arasında esnaf, doktor, öğretmen, öğrenci, akademisyenler bulunuyor. Eyüp Hastanesi doktorları öğle arası gelip burada yarım saat kitap okuyup gidiyor. Okunan kitapları, görmeyen okurlarımıza teslim ediyoruz. Dilerlerse kendi bilgisayarlarına alıyorlar. İsterlerse DVD ve CD ortamında teslim ediyoruz. Ses kayıtları, sadece kütüphanemizde kalmıyor, bunları Türkiye'nin her tarafına yolluyoruz. Diğer kütüphanelerle paylaşıyoruz. Yurt dışından bile istek geliyor. İngiltere, Azerbaycan, Almanya'ya sesli kitap gönderdik. Kitap sayımız ise her geçen gün artıyor. Gönüllü okuyuculara çok ihtiyacımız var. Özellikle yaz aylarında sayımız azalıyor. Okuması düzgün olan herkesi bekliyoruz."
Peki her talep eden sesli kitap okuyabiliyor mu?
Nihal Çağlan Türkmen, gönüllüleri önce sütüdyoya alıp, seslerini değerlendirdiklerini anlatıyor: "Bir kere okurun telaffuzu düzgün olmalı. Sesini kontrol etmesini bilmeli. Vurguya, imlâya özen göstermeli. Sabırlı olmalı. Bir kitabın bir tek sesten çıkması gerekiyor. Bazen yarım bırakıyorlar. Bu sefer o okunanlar boşa gidiyor. Bir kişinin değişik günlerde okuduklarını kitap bitiminde montajla birleştiriyoruz."

OKUYUCULAR MEMNUN: Bu da ilmimizin zekâtı

Emekli resim öğretmeni Ayşe Nursev Çiftçi, Körler Kütüphanesinin müdavim okuyucularından. İnternetten keşfettiği kütüphaneye Çekmeköy'den üç vasıta değiştirerek ulaşıyor. İstanbul'un kangrene dönüşen trafiğine aldırmadan 4 yıldır, haftada iki gün ses vermeye geliyor. "Ne kadar eser okuduğumu bilmiyorum" diyor ve şöyle anlatıyor: "Görme engelliler için bir şeyler yapmak müthiş keyif. Herkesi burayı görmeye çağırıyorum. Güzel dostluklar kuruyoruz. Bazen onlardan sipariş kitap alıyorum. Şu an bir yüksek lisans öğrencisi için Mimar Sinan kitabını okuyorum. Ağustosa yetiştireceğim inşallah."
Beyazıt Devlet Kütüphanesinde uzun yıllar gönüllü okuyuculuk yapan emekli Perizat Altınay ise "Biz öldükten sonra sonra sesimiz kalsın. Sadece malınızın paranızın zekâtı olmaz. İlminizin ve bedeninizin da zekâtı var. Bu borcu vermenin en kolay yolu buraya gelip ses vermek diye düşünüyorum" diyor.
Üniversite öğrencisi Merve Kılıç da kütüphaneye iki senedir geliyor. "Burada kendimi çok mutlu hissediyorum" diyen genç kız, "Kütüphane, yol üstünde. Her gün binlerce kişinin gelip geçtiği bir yerde. Ama fark etmek lazım. Görme engellilerin bu hayatta biz görenlerden alacakları var. Bu borcu ödemek için geliyorum" diye konuşuyor. Eyüp'te oturan ev kızı Cahide Kazoğlu ise şunları söylüyor: "Ben bu ilçede oturuyorum. Kütüphaneye çok yakınım. Burada güzel bir ortam var. İlk defa karşılaştığımız görme engelli arkadaşlarımız bizi sesimizden tanıyor. Kulakları çok iyi. Hemen ayırt ediyorlar."

GÖNÜLLÜ OKUYUCU OLMAK İSTİYORSANIZ
Görme engellilere ses vermek ya da sesli kitaplardan faydalanmak için işte adres ve telefonu:
Telefon: (0212) 417 25 46 / Eyüp korlerbolumu@ibb.gov.tr





7 bin 778 engelli kadrosu Ağustos'ta dolacak

Mimar Öğrencisine Engelli Dersi

Haber Merkezi ANKARA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, YÖK ile yaptıkları çalışma ile mimarlık öğrencilerinin engellilerin ulaşılabilirliliğiyle ilgili temel eğitim alacağını bildirdi. Bakan Şahin, basın kuruluşlarının Ankara Temsilcileriyle Devlet Konukevi'nde önceki hafta bir araya gelerek, bakanlıktaki bir yılını değerlendirdi. Engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sorunlara temas eden Bakan Şahin, son on yılda Başbakan Erdoğan'ın da çabalarıyla engellilerin sokağa çıktığını ancak sokağın yapısının engelliye uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Şahin, bir yıl içinde bu konudaki eksiklikleri gidermek ve ikinci yılda da sivil toplumla beraber her ilde işin muhataplarıyla gelişmeleri takip etmeyi ve gerekirse cezalandırarak güçlü bir denetim mekanizması oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. Engelli bireylerin girdiği ÖMSS ile 7 bin 778 boş kadronun Ağustos'ta doldurulacağını da açıklayan Bakan Şahin, "Diyanet İşleri Başkanı talimat verdi. Başkanlığında boş engelli kadro kalmadı. Sağlık Bakanlığı da çok yüksek bir kadroyu açtı ve aldı. Geriye kalanların da takibini yapacağız" dedi. Sosyal harcama bütçesinin 1 milyar TL'lerden bugün 22 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Şahin, ?Bu yoksullukla mücadelede önemli bir başarı. Bu miktarın artırılması içen çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR KONUK OYUNCU OLDU

Dizide "engelimiz yok" dediler

Cüneyt Bitikçioğlu
Down sendromlu çocuklar, Samanyolu TV'de yayınlanan "İki Dünya Arasında" dizisine konuk oyuncu oldu. Dizinin 17. bölümünde bir dünya gerçeği gündeme getirildi. Dizi karakterleri İmam Ahmet ile Nisan'ın beklediği Down sendromlu çocuklarını dünyaya getirmekte kararlı olmasına karşın çevreden gelen kürtaj baskıları kafalarını karıştırdı. Çocuklarını dünyaya getirmekte kararlı olan Ahmet ve Nisan, Down sendromlu çocuklarına nasıl bakacaklarını düşünürken Şişli'deki Down Cafe'yi ziyaret etti. Cafe sorumlusu Sibel Burunsuz, down sendromlu çocuklara sahip çıkıldığında, arkalarında durulduğunda ve desteklendiğinde sınırları aştıklarını belirterek, "Emek harcandığında diğer çocuklar gibi, resim yapabiliyor, şiir yazabiliyorlar. Kafemize gelenlere hizmet edebiliyorlar. Onlar da bizim çocuklarımız sadece diğerlerinden farklılar o kadar. İki Dünya Arasında dizisi sayesinde çocuklarımızın her şeyi başarabilecek durumda olduklarını bir kez daha göstermek istedik" diye konuştu.

Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 25 Temmuz, 2012 - 14:53
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yaşam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Barajlar doldu, HES'ler yükü aldı: Yağışlar doğal gaz ithalatını düşürdü
    Yağışlar doğal gaz ithalatını düşürdü
    Kaydet
  • 2
    KAAN müzakerelerine Bayraktar TB3 de eklendi! İspanya, Juan Carlos için tek seçenek olarak görüyor
    KAAN müzakerelerine Bayraktar TB3 de eklendi!
    Kaydet
  • 3
    Okullarda yeni uygulama başlıyor! Veliler için sistem tamamen değişiyor
    Veliler dikkat! Randevu sistemi tamamen değişiyor
    Kaydet
  • 4
    Türkiye’nin en iyi içecekleri açıklandı! Listenin 1 numarası şaşırttı: Türk kahvesi ve çayı solladı, zirveyi kaptı
    Türkiye’nin en iyi içecekleri açıklandı! Listenin ...
    Kaydet
  • 5
    Eurovision 2026 finali hangi kanalda, saat kaçta yayınlanıyor?
    Eurovision 2026 finali hangi kanalda?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Özgür Özel’in üslubu ve koltuğu…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Kaderin tebessümü
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Avrupa’nın güvenlik arayışında Türkiye
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Çalışanların sofrasında yeni dönem
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Postal
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sinemada bu hafta | Işıltılı karanlıkta üç kayıp hayat
    Sinemada bu hafta | Işıltılı karanlıkta üç kayıp hayat
    Kaydet
  • Faizsiz ev ve araba fırsatı
    Faizsiz ev ve araba fırsatı
    Kaydet
  • Adana'da korkutan kaza! Kontrolden çıkan tır sulama kanalına uçtu
    Adana'da korkutan kaza! Kontrolden çıkan tır sulama kanalına uçtu
    Kaydet
  • Kuveyt Türk’ten ekonomiye 755 milyar TL katkı
    Kuveyt Türk’ten ekonomiye 755 milyar TL katkı
    Kaydet
  • KOBİ'lere faizsiz finansman geliyor
    KOBİ'lere faizsiz finansman geliyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Galatasaray'da Dursun Özbek, 600 milyon avroluk dev hedefi açıkladı
Dursun Özbek, 600 milyon avroluk dev hedefi açıkladı
Kaydet
A Milli Takım Dünya Kupası hazırlık maçları hangi kanalda, nereden izlenir? Yayıncı kuruluş belli oldu
A Milli Takım hazırlık maçlarının yayıncı kuruluşu belli oldu
Kaydet
Kayıp Uğur Çalışkan için Bakan Çiftçi devrede! Arama çalışmaları yeniden başladı
Kayıp Uğur Çalışkan için Bakan Çiftçi devrede
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası