SGK'dan Antalya'da mağdur olan çiftçilere müjde

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
SGK'dan Antalya'da mağdur olan çiftçilere müjde

YAŞAM Haberleri  / İHA

Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan açıklamada, afetten zarar gören vatandaşların pirim borçlarının erteleneceği duyuruldu.

SGK Antalya İl Müdür Vekili Mehmet Şengül imzasıyla yapılan yazılı açıklamada tüm yurt genelinde etkili olan olumsuz hava koşullarının Antalya'da etkisini şiddetli yağış ve fırtına şeklinde gösterdiği, sert hava koşullarından birçok vatandaşın olumsuz etkilendiği ve fırtınadan dolayı birçok iş yeri, tarım alanı ile seranın zarar gördüğü hatırlatıldı.
Sosyal güvenlik mevzuatı ile afetle karşılaşan işletmelere sigorta primi ödemelerinde ve prim belgelerinin verilmesinde bazı kolaylıklar sağlandığı ifade edilen açıklamada, 5510 sayılı Kanunun 91. maddesinin birinci fıkrasında belirtildiği üzere afetten etkilenen işverenler ile 4/1 b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların prim borçlarının ertelenebilmesi, prim belgelerinin verilme süresinin uzatılması gibi hususların Kurum tarafından düzenlendiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"İşverenlerimiz ve 4/1 b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılarımızın tabii afete uğradıklarını belgelemeleri, oayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları prim ödeme aczine düştüklerinin yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar ertelenebilmektedir. Prim ödeme aczine düşüldüğü, işverenlerimiz ve 4/1 b (Bağ-Kur) sigortalılarımız tarafından yapılacak olan başvurunun ardından SGK denetim elemanlarınca yapılacak inceleme sonucunda tespit edilmektedir. Yapılacak inceleme sonucunda afetin boyutu ve işyeri bilançosu da dikkate alınarak borçların ertelenmesi gereken süre belirlenmektedir. Bu yönde alınacak mahkeme kararına istinaden de prim borçlarının ertelenmesi söz konusudur. Ertelenen prim borçlarına, borçların ertelendiği sürede zaman aşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır. Ayrıca, erteleme kapsamında bulunan borçları, ertelemenin bittiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil ve taksitlendirme imkanı bulunmaktadır."
PİRİM BORCU BULANANLAR, ERTELEME TALEBİ HALİNDE SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANABİLECEK
Afete uğrayan 4/b kapsamındaki sigortalılara ilişkin sağlık yardımıyla ilgili de bilgi verilen açıklamada, 5510 sayılı Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanların sağlık hizmetinden faydalanabilmeleri için prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun bulunmaması gerektiği ancak afete uğrayan 4/b kapsamındaki sigortalının prim borcu bulunsa dahi Kanun’un 91. maddesi hükmüne göre erteleme talebinde bulunması halinde, afetin meydana geldiği aydan itibaren sağlık sigortasından yararlandırıldığı kaydedildi. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...