Bana rengini söyle

Düzenleyen:
Bana rengini söyle

YAŞAM Haberleri

Bir an hayatımızda renklerin olmadığını düşünün. Çayı, kahveyi hatta suyu aynı renk içseydik... Meyveler, pastalar, tek renk olsa aynı hazzı verirler miydi acaba?

Ali Çelik ali.celik@tg.com.tr
Renklerin hayatımıza ve duygularımıza yön verdiği kesin. İyi de ne kadar? Bunu kime sormalı kime sormalı? Sağ olsun Nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz imdadımıza yetişiyor. Bakın bize neler anlatıyor: Göze gelen ışınlar korneadan, göz bebeğinden, geçip retinaya ulaşırlar. Burada koni hücrelerinin farklı oranlarda uyarılmalarıyla milyonlarca renge dönüşürler. Nasıl kulağımız ancak 20 hz ile 20 bin hz arasındaki kısa aralığı duyabiliyorsa gözümüz de daracık bir alanı seçebilir. Görünür ışık bölgesi, tüm renk skalasının ancak yüzde 5’idir. Mor ve kızıl ötesi ışınları, gamma ve x ışınlarını, kozmik ışınları ve tv-radyo dalgalarını göremeyiz.
SENİNKİ HANGİSİ?
Kişilerin renk tercihlerinin, ruhsal durumları hakkında ipuçları verdiğini söyleyebiliriz. ‘’Kırmızı sevenler ‘arkadaş canlısı’, sarı sevenler ‘entelektüel’, turuncu sevenler ‘cesur ve maceracı’, siyah sevenler ‘otoriter’, mavi sevenler ise ‘popüler’’ kişilik yapısına sahiptirler. 
Piyasa tüketicilere hangi renklerin, hangi tatları çağrıştırdığını öğretmiştir. Mavi ambalajlı bir çikolata kesinlikle Hindistan cevizlidir. “Naneli” bir tat istiyorsanız eliniz yeşil; “çilekli” istiyorsanız pembe renkli ambalaja gidecektir. 
Yeşil

Yeşil tabiatın ve baharın rengidir. Huzuru, sükûnu ve üretgenliği temsil eder. Umut, barış ve özgürlüğü çağrıştırdığı için birçok ulusun bayrağında yer alır. Hastanelerin en sevdiği renkler yeşil ve tonlarıdır. Antiseptik ve dezenfektan etkisi vardır, ameliyat önlüklerinde vazgeçilmezdir. 
Yeşil, gözü rahatlatır, insanı sakinleştirir, sinirlenenlere, uykusuzluk çekenlere tavsiye edilir. Mesela kırlara çıkan daha az mide ağrısı çekecektir. 
Sarı
Mutluluğun rengidir. Bulunduğu ortama coşku ve neşe katar. Mutluluk ve enerjinin yanı sıra sonbaharı ve hüznü de temsil eder. Sarı seven moduna göre bir gün neşeli, başka gün içe kapanık olabilir. Bebekler parlak sarı odalarda daha çok ağlayabilir. 
Sarı, mekânı geniş gösterir. Hem geçiciliğin hem de dikkat çekiciliğin rengidir. Bu nedenle taksiler sarıdır. Banka ve marketler ise asla kullanmaz. Panik atak yaşayanlar, sarı ve kırmızı renkten uzak dursa gerektir.
Kırmızı
Aşkın, öfkenin, gücün, tutkunun ve tehlikenin rengidir. Dikkat çeker ve sevilir. Kan akışını hızlandırır ve tansiyonu yükseltir. Kırmızının bolca kullanıldığı mekânlarda, zamanın nasıl geçtiği anlaşılmaz. Eğlence merkezleri bunu iyi bilir. 
Agresif tarzından dolayı, spor arabaların rengidir. Otomobil hırsızları da kırmızıya yönelir. Bazı sigorta şirketleri, kırmızı arabalara kasko yaparken daha fazla prim talep etmektedir. 
Kırmızı iştah açar. Bu yüzden kilolu kişiler, yemek odalarına ve mutfaklarına kırmızı sokmasınlar. Çocuk odalarında tercih edilecek en son renktir. 

Mavi

Mavi, gökyüzü ve denizlerin rengi olup, bilgeliği, güveni ve sadakati hatırlatır. İnsanı dinginleştirir ve rahatlatır. Ciddiyeti ve otoriteyi temsil eder, bu nedenle bürokratlar ve politikacıların seçtiği renktir. Sakinleştiren dinlendirici etkileri bilinir. İntiharları azaltmak için köprü ayaklarını ve korkulukları maviye boyamak çare olabilir.
ABD’de yapılan araştırmada, bir okulun duvarları, beyaz ve portakal renginden maviye çevrildiğinde, çocukların derslerinde başarı, yaramazlıklarında ise düşme izlenmiştir. Haltercilerin, mavi renkli salonlarda daha fazla ağırlık kaldırdıkları gerçektir. Mavi renkle yazılmış yazıları daha fazla akılda tutulabilir. Çalışma ve yatak odalarının ideal rengidir.  
Mavi iştah azaltır. Zayıflamak isteyenler bundan istifade edebilir. 

Siyah otorite beyaz doğruluk

Siyah
Siyah, otoritenin, gücün, istikrarın ve sağlamlığın sembolüdür. 
Tarih boyunca matem ve yas rengi olarak kabul edilmiştir, karamsar ve çaresizler tarafından seçilir. Mekânı küçük gösterir. Ancak ağırbaşlılığı ve resmîliği de simgelemektedir.
Beyaz
Temizlik, aydınlık ve saflığı simgeler. Dürüstlüğün ve doğruluğun sembolüdür. Beyaz ferah ve geniş gösterdiği için bir çok mekânın gözdesidir. 
Pembe
Pembe, masumiyeti, kırılganlığı ve hassaslığı çağrıştırır. O da kırmızı gibi aşkı işaret eder ancak tutku yönünü değil romantik cihetini. Kız çocuklarının değişmez rengidir.
İnsanı teskin eder, pembe renkli bir odada isteseniz de sinirlenemezsiniz. Pembeli garsonlar daha çok bahşiş toplar demek ki sevimli gelirler.  
Enerjiyi emen etkisinden dolayı rakip takımın soyunma odalarını pembeye boyamak iyi bir çaredir. 

FORMADA FAVORİ MAVİ

Takım oyunlarında en iyi renk kombinasyonu, mavi sarı ya da mavi beyazdır. Çünkü mavi rakibi uyuştururken, sarı ve beyaz oyuncuyu daha cüsseli gösterir. En kötü kombinasyon ise kırmızı siyahtır. Kırmızı, rakibin daha agresif ve hırslı oynamasına sebep olurken, siyah da daha zayıf ve çelimsiz gösterir.
Teknik ve yetenek olarak güçlerinin denk olduğunu düşünelim. Fenerbahçe, Bursaspor ve İBB forma renkleri açısından avantajlı konuma geçecektir. 
Güce dayalı sporlarda kırmızı ve siyah hata olabilir. Mesela kırmızı giyen bir boksör daha çok yumruk alabilir. Güreşte de rakibe avantaj sağlayabilir. 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...