HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Bir asırdır vazgeçilmeyen lezzet: Büryan kebabı

Düzenleyen: /
Bir asırdır vazgeçilmeyen lezzet: Büryan kebabı
Büryan Kebabı, Haber

YAŞAM Haberleri

Siirt’te gece saatlerinde büyük bir emekle hazırlanarak, özel yapılan kuyularda pişirilen ve gün ağarmadan satışa sunulan büryan kebabı, yaklaşık bir asırdır kentin vazgeçilmeyen lezzetleri arasında yer alıyor.

Etin özel kuyularda pişirilmesiyle yapılan ve yaklaşık bir asırlık tarihiyle, önemli bir kültür haline gelen Siirt büryan kebabının lezzetine doyum olmuyor. Özel yapılan kuyularda 800 derecelik ateşte, yaklaşık 1,5-2 saatte pişirilen ve gün ağarmadan satışa sunulan büryan kebabı, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Büryan ustası Murat Kayaalp, 3 metre derinliğinde ve bir metre genişliğindeki kuyularda kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanan büryanın, normal zamanlarda saat 02.30’da yakılan odun ateşinde 2 saat pişirilmesiyle hazırlandığını söyledi. Büryanın üç aşamadan geçtiğini aktaran Kayaalp, meşe ağacından ateşi hazırlanan büryanın 30 dakika sonra yanan ateşin köz haline gelmesinin ardından hazırlanan içi su ve kemik dolu bakır kazanın kuyunun içine indirilerek ilk aşamasının yapıldığını söyledi. İkinci aşamasında kemiklerinden sıyrılmış kuzu etlerinin monte edilmiş çengellere asılarak, havada kalacak şekilde kuyunun içine sarkıtıldığını aktaran Kayaalp, kuyunun üzeri kapakla kapatıldıktan sonra hava geçirmeyecek şekilde kapağının çamur haline getirilen kül ile örtüldüğünü ve kebabın kendi buharıyla pişmeye bırakıldığını dile getirdi. Kayaalp, son aşamada ise, ekmeğin üzerinde dilimlenen büryanın tuzlanıp, fırında ısıtıldıktan sonra müşteriye servis edilmeye hazır hale getirildiğini anlattı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...