Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çocuğunuzu 3 yaşından önce kreşe göndermeyin

Düzenleyen:
Çocuğunuzu 3 yaşından önce kreşe göndermeyin

YAŞAM Haberleri

Çocuklar kreşte sosyalleşir, iyi zaman geçirir, birçok şey öğrenir belki ama bunlar ailenin yerini asla tutamaz. Onların asıl ihtiyacı ailesinin ilgisi...

Canan Eraslan

Bu hafta ne yazık ki, 3 yaşındaki bir çocuğun kreş servis aracında unutularak ölümüne ağladık. Sorumlulara cezalar adli mercilerin işi ama o anne ve babanın acısını, anne ve baba olan milyonlarca kişi hissetti. Özellikle de çocuğunu çeşitli ‘mecburiyetler’ sebebiyle kreşe göndermek zorunda olanlar... Evet, minicik çocuğunu sadece fiziki şartlarına bakıp, birilerine emanet etmek.... Bir anne için hiç kolay değil. Evet, hiçbir mecburiyeti olmadığı hâlde çocuğunu ‘sosyalleşsin’ diye, yüzme ya da yabancı dil öğrensin diye kreşe gönderen anneler yok mu?! Elbette var ve ne yazık ki sayıları hiç de az değil. Böyle düşünen annelerin de var bir bildiği ama biz bu konuda bir uzmana danışalım istedik. Çocuklarımızı kaç yaşında kreşe gönderelim? Nelere dikkat edelim? Bunlara dikkat etmezsek ne olur? Bütün bu sorulara, Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Seydi Battal Gölgeli cevap verdi. Gölgeli “Küçücük çocuklar kendini ifade edemezken kreşe gitmemeli. Onun ihtiyacı kreş ortamı değil, aile ortamıdır” dedi ve görüşlerini sıraladı.

ASIL İHTİYACI AİLESİ

Olağanüstü bir durum söz konusu değilse; çocukları 2,5 -3 yaşından önce aile ortamından ayırmamalı ve okul öncesi kuruluşlara kaydettirme kararı aceleyle verilmemelidir. Çünkü böyle yeni ve kalabalık bir hayata henüz hazır olmayan küçük bir çocuğun ihtiyacı öncelikle kreş değil, aile ortamıdır. Yeterli fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ve toplumsal olgunluk kazanmadan kreşe gönderilen çocuk zarar görebilir ve bu zararlı tercihin izleri yıllarca onu olumsuz etkiler. 3 yaşına gelse de kreşe hazır olmayabilir.

GÖNDERMEDEN ÖNCE BAKIN

l Hoşça kal: Kreşe gönderilen çocuk, ‘hoşça kal’ diyebilmeli. Çocuk derin bir kaygıya ve endişeye kapılmaksızın anne-babasına ‘güle güle’ veya ‘hoşça kal’ diyebiliyorsa, yani onlardan ayrılmaya hazırsa kreşe de hazır demektir. Elbette ilk günlerde biraz huzursuzluk yaşanabilir. Fakat gün boyu ağlıyorsa hazır değil demektir...
l Olanları anlatmalı: Çocuk, anne-babasından uzaktayken yaşadığı önemli gelişmeleri ve kendisine yapılan yanlış davranışları; ayrıntılarıyla olmasa bile ana hatlarıyla anne-babasına aktarabilmesi gerekir. ‘O beni dövdü’, ‘Öğretmen bana kızdı’, ‘Teyze yemek vermedi’ ve ‘Okulda üşüdüm’ gibi. Siz de mutlaka günün nasıl geçtiğini anlatmasına izin vermelisiniz.
l Tuvalet ihtiyacı: Kreş çocuğunun tuvalet ihtiyacını söylemesini bekler. ‘Acıktım’, ‘Su istiyorum’, ‘Karnım ağrıyor’ gibi çok basit ihtiyaçlarını sözlü olarak anlatamayan bir çocuk kreşe gönderilirse sıkıntı yaşayabilir.
l Kendisi yemeli: Kreş çocuğunun yemeğini kendi başına yiyebilecek durumda olması beklenir.
l Arkadaşlık kurabilmeli: Kreşe gidecek çocuk kendi başına arkadaşlık kuramayabilir ama yönlendirmeyle kolayca arkadaş bulabilmeli.
l Uykuya dayanma: Çocuğun artık uzun süre uykuya ihtiyaç duymuyor olması gerek. Enerjisi uzun sürmeli, uyku düzeni olmalı. Öğleden sonra uzun süre uyuyan çocuk kreş ortamına hazır olmayabilir.
l Etkinlik seçmeli: Çocuk etkinlik seçebilmeli, seçtiği etkinlikte 10-20 dakika devam edebilmeli.
l Dikkat toplama: Resimli bir kitap okurken, dikkatini verebilecek seviyede olması beklenir.
l Paylaşmalı: Kreş çocuğunun birlikte oynamayı bilmesi, oyuncakları paylaşması gerek.
l Uzak kalmayı bilmeli: Ailesinden birkaç saat uzak kalması gerek. Bunu daha önceden çok yakınlarınıza bırakarak sağlayabilirsiniz.
l 5’e kadar saymalı: Kreş çocuğunun bazı şekilleri tanıması, bazı renkleri bilmesi, 5’e kadar sayabilmesi, düşüncelerini ve ihtiyaçlarını basit sözlerle ifade edebilmesi, adını eksiksiz olarak söyleyebilmesi, boya kalemi ve kurşun kalem kullanabilmesi beklenir.
l Bisiklet: Çocuk, yerinde zıplayabilmeli, tek ayak üzerinde durabilmeli, koşabilmeli, topa tekme atabilmeli, çevresinden dolaşarak engelleri geçebilmeli ve 3 tekerlekli bisiklete binebilmelidir.

"BENİ İSTEMİYORLAR" DİYE DÜŞÜNEBİLİR

Yanda sayılan gelişim gerçekleşmeden kreşe gönderilen çocuk psikolojik sorunlar yaşayabilir, topluma uyum sağlama konusunda sorunlarla karşılaşabilir. Mesele fark edilip dönülse de olumsuzlukları silmek çok uzun sürebilir. Bunun için çocuğun kreşe hazır olup olmadığına karar vermeden önce bir çocuk psikoloğuna danışabilirsiniz. Kreşe erken gönderilen çocukların yaşama ihtimali yüksek olan sorunlar şöyle:
l Çocuk, anne-babasının kendisini ihmal ettiğini, evden uzaklaştırdığını ve hatta cezalandırdığını bile düşünebilir.
l Dinleme becerileri tam gelişmemiş olabileceği için öğretmenin talimatlarına ve sınıfın kurallarına uyamayabilir.
l Öz güvenini yitirebilir.
l Eğitimden soğuyabilir. İlerideki eğitim hayatında başarılı olamayabilir.
l Topluma ve eğitim kurumlarına şüphe, endişe ve korkuyla bakabilir.
l Ruhsal yapısı zarar görür, hırçın ya da pısırık hâle gelebilir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...