Balıkesir’in Havran ilçesinde 40 yıldır, taş baskı zeytinyağı üretiminde kullanılan “tasir torba” imal eden Ömer Şar (63), babasından devraldığı mesleği kızına bırakmaya hazırlanıyor. Tasir torba, yaklaşık bin yıllık taş baskı ve soğuk sıkım yöntemiyle yapılan sızma zeytinyağı üretiminde önemli yer tutuyor. Hem kendi ekseni hem de bulunduğu haznede dairesel dönen 1,5 tonluk iki taşın altında 25 dakika ezilen zeytinlerden çekirdeğiyle birlikte elde edilen hamurlar, bu torbaların içine dolduruluyor. Üst üste konulan ve pres uygulanan torbaların arasından zeytinyağı, damlalar hâlinde süzülüyor. Havran Sanayi Sitesi’ndeki iş yerinde “tasir torba” üreten Şar, son yıllarda taş baskıya ilginin artmasıyla ayakta kaldıklarını söyledi. Torbaları 100 yıllık makinesinde dokuduğunu kaydeden Şar “Makinem, Avrupa’daki sanayi devriminde ilk yapılan dokuma makinelerinden. Dünyada örneğinin de kaldığını sanmıyorum” dedi. 26 yaşındaki heykeltıraş kızı Beyza Şar da “Ben de elimden geldiğince babama yardımcı olmaya çalışıyorum ancak artık işi devralıyorum” diye konuştu.