Zeytinyağının tasir torbacısı

Düzenleyen:
Zeytinyağının tasir torbacısı

YAŞAM Haberleri

40 yıldır taş baskı zeytinyağı için tasir torba üreten Ömer Şar, babasından aldığı bayrağı, gelecek nesillere aktarılması için kızına teslim edecek.

Balıkesir’in Havran ilçesinde 40 yıldır, taş baskı zeytinyağı üretiminde kullanılan “tasir torba” imal eden Ömer Şar (63), babasından devraldığı mesleği kızına bırakmaya hazırlanıyor. Tasir torba, yaklaşık bin yıllık taş baskı ve soğuk sıkım yöntemiyle yapılan sızma zeytinyağı üretiminde önemli yer tutuyor. Hem kendi ekseni hem de bulunduğu haznede dairesel dönen 1,5 tonluk iki taşın altında 25 dakika ezilen zeytinlerden çekirdeğiyle birlikte elde edilen hamurlar, bu torbaların içine dolduruluyor. Üst üste konulan ve pres uygulanan torbaların arasından zeytinyağı, damlalar hâlinde süzülüyor. Havran Sanayi Sitesi’ndeki iş yerinde “tasir torba” üreten Şar, son yıllarda taş baskıya ilginin artmasıyla ayakta kaldıklarını söyledi. Torbaları 100 yıllık makinesinde dokuduğunu kaydeden Şar “Makinem, Avrupa’daki sanayi devriminde ilk yapılan dokuma makinelerinden. Dünyada örneğinin de kaldığını sanmıyorum” dedi. 26 yaşındaki heykeltıraş kızı Beyza Şar da “Ben de elimden geldiğince babama yardımcı olmaya çalışıyorum ancak artık işi devralıyorum” diye konuştu.

Zeytinyağının tasir torbacısı

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...