Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tunceli çiçek açacak

Düzenleyen:
Tunceli çiçek açacak

YAŞAM Haberleri

Isparta’dan getirdiği gül ve lavantaları 12 dönümlük tarlaya eken Mücella Saler, çiçek bahçesine dönüşecek köyde ekonomik kalkınmayı hedefliyor.

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesine bağlı Gedikler köyünde yaşayan Yüksek Ziraat Mühendisi Mücella Saler hazırladığı “Gül Gibi Lavanta İşi” projesi kapsamında, Isparta’dan getirdiği gül ve lavanta fidelerini,12 dönümlük tarlaya ekti. Tunceli’de “alternatif ürün” olarak yağlık gül ve lavanta üretimine başlayan Mücella Saler, bölgede kadın girişimcilerin de öncüsü oldu. Mücella Saler “Bölgemizde ilk olarak burada başlatılacak. Yağlık güllerimizle birlikte lavantalarımızı da toprakla buluşturacağız. Yaptığımız iş hem görsel hem de yağı çıkartılacağı için ekonomik bir katma değer demek. İlçenin turizmini de canlandırmış olacağız" dedi. 

BURAYA TURİST ÇEKECEĞİZ

Projenin ilk aşamasının üretim olduğunu, ardından işlemeye geçeceklerini aktaran Saler "Şimdi biz gül ve lavantalarımızı bu sene ekiyoruz. Önümüzdeki dönemde KOSGEP Girişimcilik desteğiyle beraber burada üretim için makine ekipmanları alacağız. Lavanta ve gül yağı üretim tesisi olmak üzere küçük ölçekli bir tesisi burada kuracağız. Hem istihdamı sağlamış olacağız hem de bölgede bu işi düşünen çiftçilerimiz ‘Hani biz ektik, yağımızı nasıl çıkaracağız’ derdine düşmeyecek. İmeceli kuracağımız tesiste yağını çıkarmış olacaklar. Projemizin üçüncü ve en önemli aşaması; kırsal turizmi desteklemek. İnsanlar artık şehir hayatından sıkılmış, doğayla bütünleşmek istiyor. Biz de böyle ortamlar sağlayarak turist çekmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Tunceli çiçek açacak

Kadınların hemen hemen her gün telefonla arayıp projenin hangi aşamada olduğunu sorduklarını dile getiren Saler, şunları söyledi: “Yağlık gül ve lavanta yetiştiriciliğine genelde genç kız ve kadınlarımız daha çok meraklı. Kadınlarımızın bu işe yönelmelerini gönülden talep ediyorum. Çünkü doğayla iç içe olmak, insana huzur veriyor." 
Öte yandan, Mücella Saler'e destek veren Çemişgezek Ziraat Odası Başkanı İsmet Aksakal da gül ve lavantanın Tunceli'de üretim amaçlı olarak ilk kez dikildiğini belirtti.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...