DİLSİZ VE SESSİZ ŞEHİRLER... Tarihî eserler yok olup gitmesin turizme açılsın

A -
A +

Talas İlçe Tarım Müdürlüğüne ait bina, kendine hayran bırakan bir eser. Kayseri’de yöneticiler, böylesine değerli bir eserin bu şekliyle kullanılmasına müsaade etmemeli. Umarız ki, böyle muhteşem binalar turizme kazandırılır

Bugüne kadar hep “iyi bir yönetici, iyi bir lider nasıl olunur” diye düşünmüşümdür. Bu yazım diğer yönetici kavramına yönelik. “Nereden çıktı gastronomi içerikli bir sayfada şimdi bu” derseniz, biraz daha okumanızı tavsiye ederim. İyi yöneticiler gibi yeterince iyi olmayan yöneticilerin de ortak özellikleri var. İyi ya da iyi olmayan yöneticiler, yönettikleri ülke, bölge, şehir, kurum/kuruluş ya da iş yerleri fark etmez belirleyen, taşıyan sürükleyen konumundalar. Korkarım iyi olamayan yöneticilerde yönetme, yönlendirme ve koordinasyon eksikliği vardır, iletişim kurma becerileri yoktur ya da iletişim algıları farklıdır. Mikro yönetim hastalığı vardır, yani diğerlerini kontrol etmekten bir türlü vazgeçemediklerinin farkına varan son kişiler olurlar, aşırı detaycı, kontrolcü ve uçtadırlar; çalışanların verdiği her karar üzerinde sürekli fikir yürütürler, sorumluluk kabul etmezler. SONUÇ: GİDEREK DİLSİZLEŞEN-SESSİZ BİR HÂLE GELEN KENDİNİ ANLATAMAYAN KURUM, KURULUŞLAR YA DA ŞEHİRLER. Benim derdim şehirler ve bazı şehirler bu anlamda çok şanslı olabiliyor ama korkarım şans açısından talihsiz olan şehirler de var.
Sadede gel diyorsunuz; peki bu hafta gastronomi içerikli bir dizi programın bir bölümüyle ilgili Kayseri ili Talas ilçesinde idik. Hakikaten çok ama çok etkilendik. TALAS kesinlikle işlenmeyi bekleyen bir turizm cevheri neresinden bakarsanız bakın. Kaldı ki kültür ağırlıklı bakarsanız dört mevsime uygun bir coğrafyası var. Sivil mimari çılgın, gastronomi anlamında çok çeşitli kültürel yapının bütün özelliklerini sunuyor. Arkadaşlarımla birlikte Talas’ı gezerken bir binaya dışarıdan hayran oluyoruz, üstelik tam da sivil mimarinin yoğunlaştığı bir bölgede. Çevremizdeki arkadaşlar soruyoruz, TALAS İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜne ait diyorlar. Hadi bakalım şimdi çıldırma. Kültür ve Turizm Bakanı, turizmde geldiğimiz yeri anlatma ve yeni alanlar oluşturma, yeni turizm projeleri peşinde. 2020’yi “Gastronomi Yılı” ilan etmiş. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı turizm seferberliği başlatmış. Bu durumda Kayseri (Talas) Türkiye’de merkezî idareye bağlı bir yönetim alanı değil. Ben kamudan geliyorum, şehirlerdeki belediyeler yani yerel yönetim organları dışında kalan kamu kuruluşlarının birinci derecede sorumlu ve yetkilileri valiler. Kayseri Valisi Sayın ŞEHMUS GÜNAYDIN, Talas bölgesini biliyordur diye düşünüyorum. Muhtemelen bu binanın varlığından da haberi vardır. Böyle bir alanda vizyon sahibi bir yönetici bu kadar değerli bir eserin bu şekliyle kullanılmasını doğru buluyor ve dikkate almıyorsa eyvah. İşte o zaman Kültür ve Turizm Bakanı İLK İŞ OLARAK şehirlerin valilerine TURİZM konusunu anlatmalı. Ama ben yine de bu konunun Sayın Vali’nin gözünden kaçan bir detay olduğuna inanmak istiyorum. Çünkü Sayın Vali ile ilgili Talas Belediyesinin yöneticileri “TURİZME ÂŞIK bir Vali’miz var” ifadesini kullanıyorlar. Sayın Vali’m lütfen, Talas bir defa daha tarafınızdan detaylıca gezilmeyi hak ediyor. Bana hak vereceksiniz. İnşallah o muhteşem binaya sayenizde turizm maksatlı bir işlev verildiğinde de kahvenizi içmeye geliriz.

DİLSİZ VE SESSİZ ŞEHİRLER... Tarihî eserler yok olup gitmesin turizme açılsın

DİLSİZ VE SESSİZ ŞEHİRLER... Tarihî eserler yok olup gitmesin turizme açılsınDİLSİZ VE SESSİZ ŞEHİRLER... Tarihî eserler yok olup gitmesin turizme açılsın

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.