EN İYİ YEMEĞİ ERKEK YAPAR

A -
A +

Kayseri geleneksel mutfağında böyle bir deyiş var. Yani, parmaklarını yalayacak kadar damakları çatlatan bir lezzet tatmak istiyorsan, malzemeni de ona göre seçeceksin.

Evliya Çelebi, Kayseri’nin, ilk kurucusu Hazreti. Zekeriya döneminde “Kayser Erciş” olduğunu söylemiş. Erciyes’in eteğinde, bereketli bir ovanın ortasında, Malatya ve Sivas’tan gelen Güneydoğu ile Kahramanmaraş ve Adana’dan gelen tarihî ve doğal ana yolların birleştiği noktada yer almış Kayseri. Evliya Çelebi; 77 çeşit hububat, yeşillikler, 77 türlü sebzevat ve ot yetiştiğini söylemiş. Arpa ve buğdayının meşhur olduğunu, HAS BEYAZ EKMEĞİ, LAVAŞI, YUFKASI, KATMER ÇÖREĞİ, KATMERLİ BAHARATLI BÖREĞİ gibi yiyeceklerini saymış. ‘LAHM-I KADİD’ yani ‘KURUTULMUŞ ET’ denilen pastırmasından bahsetmiş. “Kayseri Mutfağı” denilince akla ilk gelenler PASTIRMA, SUCUK VE MANTI belki; ama Kayseri, daha nice lezzeti ile zengin kültürel mirasını mutfağına yansıtmıştır. CIRGALAN BİBERİ, YAMULA PATLICANI Kayseri’ye özgü sebzeler.

“AĞIZ TADI”NDA İLK KİTAP
Anadolu tarihinde yiyeceklerle ilgili yazıların ilk kez Kayseri’de yazıldığı öne sürülürken, yine arkeolojik araştırmalar Anadolu’da yaşayanların okuma yazmayı ilk kez Kayseri’de öğrendiklerini iddia ediyor. KÜLTEPE KANEŞ kazılarında, hemen her evde duvar diplerine sıralı bir şekilde yerleştirilmiş zahire küpleri içerisinde kömürleşmiş buğday taneleri ve arpa kabukları ve öğütme taşları bulunmuştur. Kültepe tabletlerindeki, borç senetlerinde “BAĞ BOZUMUNDA / BAĞ BOZUMUNA KADAR / BAĞ BOZUMUNDAN SONRA” şeklindeki ifadelerin yer alması bağcılığın, üzümün Kayseri Kültepe KANEŞ mutfağındaki önemini de gösteriyor. Kayseri mutfak kültürünün zenginleşmesini sağlayan unsurlardan biri de zaman içinde çeşitli sebeplerle gelip Kayseri’ye yerleşen topluluklar; ÇERKESLER, AVŞARLAR, UYGUR TÜRKLERİ, AHISKA TÜRKLERİ (93 MUHACİRLERİ) ve elbette uzun yıllar bu coğrafyada yaşayan ERMENİ ve RUM topluluklar, Kayseri mutfak kültürüne önemli katkılar vermişler. Kayseri geleneksel mutfaklarında kaliteli malzeme kullanımının önemi birçok yerli deyişte işlenir; “İYİ YEMEĞİ ERKEK YAPAR” (eve iyi malzeme getiren erkek yemeğin kalitesini belirler).

FAVORİ MEKÂNLARIM
Kayseri’de GELENEKSEL KAYSERİ MUTFAĞI adına favori lezzet mekânlarım:
¥ Hamur işleri için şehir merkezinde ALTIN DEDE @altindedeunlumamulleri
¥ Kahvaltı için HÜRMETÇİ Köyünde HÜRMETÇİ KAHVALTISI @hurmetci_kahvaltisi
¥ Çerkes Mutfağının Türkiye’deki en iyi temsilcisi GUBATE @gubate_restaurant
¥ Kayseri Mantıları için ÇEMEN’S MUTFAK @cemens.gurme
¥ Et yemekleri, pehli ve fırın ağzı için KEMAL KOÇAK @kemalkocaketlokantasi
¥ İyi Pastırma-Sucuk Ahmet DOKLAR @pastirmasucukkayseri, Rıdvan Ton  (KARACA) @karacasucuklari ve BAŞYAZICI @basyaziciet
¥ Kayseri’nin şimdilerde en popüler ürünü GACER BUĞDAY, BULGUR, UN ve ekmekleri ise Develi İlçesi EPÇE köyünde Doğan Özdemir (0506 9932628)
¥ Kayseri ve diğer gurme ürünler için ÇEMEN’S GURME @cemens.gurme

Yolculuğun en lezzetli anı
Doğalhane dinlenme tesisleri

Sürekli seyahat eden biriyim, ne yalan söyleyeyim karın doyurmak için yiyenlerden olmadım hiç. Yemek benim için bundan daha fazlası. Bu sebeple araçla yaptığım seyahatlerimde restoran bulmakta hep zorlanmışımdır. Ancak İstanbul’dan Ankara’ya her gidişimde kahvaltı yapmadan ayrılamadığım, lezzetiyle direksiyon kırdıran bir yol üstü lezzet restoranından bahsetmek istiyorum. Yani benim için Doğalhane’nin alamet-i farikası; Anadolu’nun verimli topraklarında yetişen ürünlerin, bir lezzet çeşnisi haline dönüştüğü kahvaltısı. İçeriği çok zengin ve ürünler yöresel ve kalite açısından tatmin edici. Bir dahaki sefere öğle ve akşam menülerini de deneyerek yorumlayacağım.
Yol üstü restorancılığında en çok görülen sıkıntı hizmet standartlarında zaman zaman yaşanan aksamalar, aniden bastıran müşteri, kalifiye ve kalıcı personel bulunamaması gibi sebeplerle müşterilerde hayal kırıklıkları yaşanıyor olması, yanı özetle istikrarı korumak.  Bu tesise her uğradığımda aynı kalitede hizmeti bulabilmek beni mutlu ediyor.
Tükettiğimiz her şeyi, bu topraklardan ve bu topraklarda yaşamış insanlardan aldık. Bu topraklar, istesek de  istemesek de hayat için gerekli tüm nimetleri sundu bize. Bu düsturdan hareket eden Doğalhane Dinlenme Tesisleri, Kocaeli Çayırova mevkiinde 1900’lü yıllardan bu yana çerçi pazarcılığı yapan, ticaretle uğraşan bir ailenin kurduğu tesis. Ankara-İstanbul arasındaki yol üzeri duraklarında zenginliklerimizin farkında olarak Anadolu’nun bize sunduklarını araştırıyor, buluyor ve üreticiden tüketiciye sunuyor. Üçüncü kuşağın katkısı ile tüm bu ürünleri dijital ortamdan tüketiciyle de buluşturmaya çalışıyor. Erzincan Tulum peyniri, Köy Tereyağı, Kars Gravyeri, Kars Kaşarı, İsli Saçak Peyniri, Sepet Peyniri, Ekşi Mayalı Köy Ekmeği, tarhana, erişte, pestil çeşitleri, kavurma, sucuk, isli et, reçeller, zeytin çeşitleri ve daha pek çok ürün...
Genelde yol üstü restoranlarının en büyük sorunu tuvaletlerdeki hijyen ve işletmelerin genel mimarisi. Özellikle Covid-19 sebebi ile son dönemlerde hijyen konusu daha da önem kazanmakta. Doğalhane’de bu konular gördüğüm kadarıyla dikkate alınıyor; ancak özellikle yol üstü lezzet duraklarında işletmelerin daha fazla müşteri memnuniyeti ve tercih sebebi olabilmesi için bu hususları yeniden gözden geçirmesi gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.
Sözün kısası yolculuğunuz esnasında tüm bu lezzetleri tadacağınız enfes bir kahvaltı sizleri bekliyor. Tabii ki gideceğiniz adrese alacağınız bir hediye de yüzleri güldürür. Sizin yol üstü uğrayıp yemeklerini çok beğendiğiniz tesis hangisi?
DOĞALHANE (@dogalhane.com.tr) 

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

EN İYİ YEMEĞİ  ERKEK YAPAR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.