Milletvekili listeleri çok önemli mi?

A -
A +

Seçmen davranışlarını analiz edenlerin söylediklerine itibar edilir mi? Ben dönüp dolaşıp bu adamların ısmarlama olmayan tespitlerine takılıyorum.

Mesela biri aylar önce şöyle bir şey söyledi: AKP'nin kemikleşmiş yüzde 38 oyu var, dedi.
Bu şu demektir: Çok olağanüstü gelişmeler olmadığı müddetçe bu insanlar o parti, daha doğrusu partinin lideri ne yaparsa yapsın, ne derse desin, oyunu götürüp oraya vermeye hazır.
Hele gidişata bakayım, şunu doğru yaptılar bunu yanlış yaptılar, listeyi beğenmedim, neden bu liste böyle, burada neden şu isim yok, akrabasını aday gösterdi, konu, komşu, hısım, akraba listesi oldu derdi yok bu insanların.

Adaya oy vermiyor ki, lidere veriyor. O zaman teknik olarak lider dilediği gibi liste yapma hakkına sahip. Sizi seçmen seçmiyor, ağırlığınızdan, ne getirip ne götürebileceğinizden o sorumlu.

Yüzde 38'in üstü yüzergezer oylarmış. Ben işime, cebime, öfkeme, keyfime bakarım, diyen seçmen.

İşlerin iyi gideceğine inanırsa götürür oyunu verir, bir önceki seçimde vermiş bu arada düzeni bozulmuşsa, kızmışsa, tavuklarına kış diyen olmuşsa vermez. Ya sandığa gitmez ya da çok dolmuşa götürüp başka yere verir. Gelin şu davaya omuz verin seçmeni değil bunlar. Dava mava gazıyla havalananlar 38'in içinde.

Yüzergezerlerin hangi şartlarda nereye kayacağının hesabını da yapmışlar.
Mesela AKP'ye kızan götürüp CHP'ye vermiyor, MHP'ye gidiyor.
Veya başka saiklerle HDP'ye gidiyor, gideceği öngörülüyor.
Gidiyor-geliyor hesapları 38 (+) dan sonrası için geçerli.

Tedirgin olan, acaba ne yapsam ki diyen, hangi taraftan bana ekmek çıkar hesabı yapan hep yüzde 38'den sonraki yüzde 10'luk dilimin içinde ama onların da listeyle dertleri yok. Bu hesaplar doğru ise AKP listelerinin sonuca etkisi yüzde yarım bile değil. Listeler konusunda içerden ya da dışarıdan kimsenin söyleyebileceği bir şey yok. Görünen o ki, sorumluluk her şeyi ile tek kişinin sırtında.

...

Adaylar üzerinden algı oluşturabilecek iki partiden ilki HDP, ikincisi MHP. Bu saatten sonra, daha önceki seçimlerde yap-boz tahtasına dönen sağdan aday devşiren CHP'nin listeler adaylar üzerinden verebileceği bir mesaj yok.

Bu seçimin asıl sorusu HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı. Daha önceki seçimlere bağımsız girdikleri için büyük şehirlerde hesaba dahil olmayan oylarını da dahil ettiğiniz zaman kemikleşmiş oyları yüzde 7. Yüzde 3 nereden gelecek? Bu hesapları yapanların, barajı aşacağını düşünenlerin tahmini şöyle: Yüzde 2'si daha önceki seçimlerde AKP'ye giden Kürt oylarından gelecek. Üstü ise ideolojik olarak AKP'den nefret eden, CHP oylarının üç beş puan artmasıyla sonucun değişmeyeceğine inanan uçlarda dolaşan seçmelerden... Bir nevi intikam duygusu...

HDP'nin barajın altında kalması, üstüne çıkması neyi değiştiriyor? AKP'nin aynı oy oranı ile milletvekili sayısının 35-45 artması veya azalması anlamına geliyor. Oy oranı yüzde 40'ta kalırsa 270, HDP'nin alacağı sonuca göre milletvekili sayısı 270 de olabilir, 310'da.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.