Sadece vergi mükellefleri oy kullanabilse memleketin huyu suyu âdeti değişir

A -
A +

Besim Tibuk, seneler önce "vergi mükellefi olmayanlar oy kullanamasın" gibi bir şey söylemişti. Duymazdan gelmiştik. Uçuk kaçık saçma sapan bir teklif deyip üzerinde konuşmamıştık. 

Bu saatten sonra bu memlekette uygulanabilirliği yok ama bazı işlere bu pencereden bakmakta fayda var. Vergi mükellefi deyince ne anlıyoruz? Ben gelir vergisi, kurumlar vergisi mükellefi anlıyorum. Gelir stopaj, Gayri Menkul Sermaye İradı (G.M.S.İ.), basit usul, kurumlar ve katma değer vergisi faal mükellef sayısı 9 milyon kişi. Bu büyük ülkede 1.800.000 gelir vergisi mükellefi var. Kurumlar vergisine tabi olan mükellef sayısı 685.000. Basit usule tabi olan mükellef sayısı 740.000. KDV ve GMSİ mükellefini çıkarınca 5 milyon insan kalıyor.  Oy verebilmek için vergi mükellefi olma şartı aransa neler olur, ilginizi çekiyorsa gözlerinizi kapatıp tahayyül etmeye çalışın. Evvela siyasetin dili değişir. Hamaset beş para etmez. Hot zot işi biter. Medyanın dili değişir. Hesap verme-sorma geleneği başlar. Vergi mükellefi olmak cazip hâle gelir.  Bizde şahsi gelire dayalı veri tabanı yoktur. Belki elzem hâle gelir. Gündem değişir. Hadi şu arada bir de Kutül Amâre kutlayalım, renk olsun demeye ihtiyaç kalmaz. Vergi mükelleflerinin ekseriyeti Kutül Amâre nedir, ne değildir bakma ihtiyacı duyar.  .... İlhan Kesici, bir programda  parlamentoların mevcudiyet sebebinin bütçe olduğunu söyledi. "Parlamentolar özgürlükler olsun diye kurulmamıştır" dedi. Magna Carta'yı anlattı. 1215'te İngiltere'de kraliyet ahaliye vergi salınca o zamanın mükellefi olan çiftçiler ayaklanmış. Kraliyet Sarayına temsilcilerini göndermişler. Temsilciler sormuş: -Bizden bu vergileri niye alıyorsunuz? -Nereye harcayacaksınız? Kesici, bütçe de bu demek zaten, dedi. Vergi mükellefleri ile kraliyet arasında müzakereler 50 yıl devam etmiş. 1265 yılında "Büyük Sözleşme" son şeklini almış. Vergi mükellefi olmayan adam neden gidip böyle bir soru sorma ihtiyacı duysun, neden neyin nereye ne için harcandığını dert etsin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.