Terleyen Cumhurbaşkanı terleyen bakanlar..

A -
A +
Önümüzdeki hafta başı, yani birkaç gün sonra yeni kabineyi öğreneceğiz.. Cumhurbaşkanı Erdoğan pazartesi yemin edecek.. Ardından kabinesini açıklayacak.. Nefesler tutuldu.. Ortalıkta isimler uçuşuyor.. Bakan toto çoktan başladı.. İşin doğası gereği.. Her kabine öncesinde olduğu gibi..   ŞAŞKINLIK YOK HER ŞEY PLANLANDI Kampanya sürecinde de görüldü.. 24 Haziran sonrasına en hazır olan kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı.. Takvime uygun adımlar atılıyor.. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçiş için ilk KHK dün yayımlandı.. Devamı da gelecek.. Erdoğan, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi literatüre geçen bir ifade kullanmıştı: -“Terleyen Cumhurbaşkanı olacağım..” İşte bu söz tam anlamıyla şimdi karşılık bulacak: -Terleyen Cumhurbaşkanı-Terleyen başkan yardımcıları-Terleyen bakanlar-Terleyen başkanlar-Terleyen bürokratlar Ağır aksak ilerleyen bürokrasi tarih olacak.. Problemler basit ve pratik yöntemlerle çözülecek.. Çabuk karar alan ve uygulayan sistemle tanışacağız.. Çok şaşıracağız çok.. Bürokratik oligarşiden artık söz edilemeyecek..   SESSİZ DEVRİM Türkiye çok hızlanacak.. Bunu uygulamalarla daha iyi anlayacağız.. Bakın ABD’ye;Son 1 yılda kaç tane bakan kaç tane ulusal güvenlik, ekonomi danışmanı değişti.. Türkiye’de mevcut sistemde kadroya alınan adam atılamıyordu.. Bir sürü prosedür vardı.. Cumhurbaşkanı tam 16 yıldır bürokratik vesayetle mücadele etti.. Adımlar atıldı, kanunlar çıkarıldı ama bir türlü çözülemedi.. İşte Başkanlık sistemi bu vesayeti noktalayacak: -Hızlı karar alma,-Alınan kararı hızla uygulama,-Sonuç odaklı dönemle tanışacağız.. Bir örnekle anlatalım: Cumhurbaşkanı herhangi bir konu ile ilgili talimat veriyordu.. Veya üst düzey bir toplantıda bir karar alınıyordu.. O talimat, günler, aylar geçiyor yerine getirilmiyordu.. Bu yüzden de her işin takibi için bir adam görevlendiriliyordu.. Artık bu da olmayacak..   BAŞKAN YARDIMCISI KİM OLACAK? İsterseniz isim vermeden kabineye birlikte bakalım.. Kabinenin kuşkusuz en önemli isimleri başkan yardımcıları olacak.. Üç başkan yardımcısı olabileceği konuşuluyor.. 2 diyenler de var.. Ama bunlardan biri daha da öne çıkacak..-Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a vekalet edecek..-Yeri geldiğinde uluslararası toplantılarda Erdoğan’ı temsil edecek..-Siyasi yanı da ağır basacak..-Ağır, oturaklı, sözü dinlenen biri olacak.. Aynı ABD’de olduğu gibi.. Mike Pence gerektiğinde Başkan Donald Trump’ı temsil ediyor.. Başkan yardımcılarından biri kadın da olabilir.. Sürpriz isimlerle karşılaşabiliriz..   MHP’Lİ BAKAN OLACAK MI? Kabinede bir veya iki MHP’li bakan olabileceği konuşuluyordu.. Ulaştığımız bilgilere göre kabinede MHP’li bakan olmayacak..MHP’li veya MHP’ye yakın isimleri başka görevlerde görebileceğiz.. TBMM ve bürokrasiyi kastediyoruz..   EKONOMİ YÖNETİMİ Kuşkusuz Cumhurbaşkanı Erdoğan ağırlığı ve önceliği şu üç konuya verecek:
  1. Terörle mücadele
  2. Ekonomi
  3. Dış politika
Biri diğerinden öncelikli değil.. Hepsi eşit ağırlıkta.. Cumhurbaşkanını bilenler bilir.. Pragmatist Lider özelliği her zaman ön plana çıkmıştır.. Ekonominin dümeninin başına; Uluslararası piyasaların tanıdığı, piyasaların güvendiği bir ismi getirecektir..Çok konuşuldu, yazıldı..Daron Acemoğlu’na ihtimal vermiyorum..   KAÇ MİLLETVEKİLİ BAKAN OLACAK? 5’e kadar milletvekili seçilen bakan, yeni kabinede de görev alabilir.. AK Parti’nin 295 milletvekili var.. Sınırda olsaydı mesela.. Yani 300-305 arasında milletvekili çıkarmış olsaydı kimse kabineye alınmayacaktı.. Hadi diyelim 3 kişi alındı.. Milletvekili sayısı 292’ye, 5 kişi alındığında 290’a düşecek..Çok da fark eden bir şey olmayacak..   BÜROKRASİ VE CEO’LARDAN BAKAN OLACAK MI? Bürokrasiden ve STK’lardan başarılı flaş isimleri de kabinede göreceğiz.. Özel sektörden aynı şekilde.. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bürokrasi-iş dünyası dengesi oluşturacağı konuşuluyor.. Son Başbakan Binali Yıldırım’ı büyük ihtimalle TBMM Başkanı olarak göreceğiz..   10’A YAKIN DEVLET BAŞKANI GELİYORPazartesi büyük gün..Külliye’de pazartesi akşamı Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçiş töreni gerçekleştirilecek.. 10’a yakın yabancı devlet başkanı da bu törene katılacak.. Cumhurbaşkanı Erdoğan misafirlerini akşam yemeğinde ağırlayacak..   SANATÇILAR DA DAVET EDİLDİ Sanatçılar, iş adamları, sporcular ve gazeteciler de o akşam Külliye’de olacak.. 3 bine yakın kişiye davet gideceği öğrenildi.. Ez cümle; Yeni kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasında ve kimse bilmiyor…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.