Güç bağırmaz, fısıldar...

A -
A +
 
Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarma savaşında Ermenistan’a vurduğu ağır darbeler, dünyayı ayağa kaldırdı. Kalksınlar, 30 senedir hep oturuyorlar, şimdi kardeşlerimizin yazdığı destanı esas duruşta izlesinler. 
Herkes Rusya’nın yapacağı hamleyi bekliyordu. Birkaç gün önce yazdığım yazıda, “Putin’in telefonları bir süre daha meşgul çalacak” demiştim, öyle de oldu. Paşinyan’ın Ermenistan’ı Batı blokuna yakınlaştırma çabalarına âdeta ceza kesti, çatışmalarda bir haftadan fazla bir süre sessiz kaldı. Sonra devreye girdi... 
Moskova’da bir araya gelen Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları toplantısından ateşkes kararı çıktı.
Ateşkes, sıkıntılı çatışma ortamlarında zaman kazanmak için kullanılan bir enstrümandır. Uzun soluklu olması beklenemez, siyasi çözümle desteklenmedikçe bir anlam ifade etmez. Hakeza, Ermenistan tarafının sunacağı siyasi çözüm olmadığı için daha birinci günden ateşkesi ihlal etmeye başladılar!.. Böyle ülkeler çatışmadan, kaostan, belirsizlikten beslenirler.
Azerbaycan’a bakalım, işgal altındaki topraklarını geri almak için savaşmalarına rağmen masaya oturmakta tereddüt göstermediler. Çünkü istikrar istiyorlar. Aklı başında her devlet bunu ister.
Türkiye’nin, Azerbaycan’ın verdiği vatan savaşında gösterdiği tavır da istikrardan yana. Çünkü Kafkaslarda huzur olmazsa yanacak ateş başta Türkiye ve İran olmak üzere herkese sıçrar. Rusya’yı da sarar, Orta Asya ülkelerine de sirayet eder... 
Geçtiğimiz günlerde yurt dışından yayın yapan bir internet portalında, “Türkiye neden ateşkes masasında yok?” diye bir başlık gördüm. Olanı biteni yakından takip ediyoruz, Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği askerî-siyasi desteği görmemek için kör olmak lazım. Ayrıca her işi bağıra çağıra yapmak gerekmiyor. Ünlü savaş kuramcısı Clausewitz’in güzel bir sözü vardır: “Güç bağırmaz, fısıldar.”
Türkiye, güçlü bir ülkedir. Bağırıp çağırmasına lüzum yoktur. Fısıldaması dahi yeterlidir, ateşkes sürecini takip etmesini umduğumuz çözüm döneminde de gücünü fısıldamaya devam edecektir. 
Ama Ermenistan önüne çıkan ateşkes ve çözüm fırsatını hoyratça heba etmeye devam ederse Azerbaycan, dostlarının ve kardeşlerinin fısıldadığı güçle işgal altındaki topraklarını geri almaya devam edecektir.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

HDP insanlık suçu işleyenlerin yanında mı?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.