Atme'de ne oldu?

A -
A +
Salı gecesi sosyal medyaya düşen korkunç fotoğraflar ile yaşanan trajediden dünya kamuoyunun haberi oldu.
Idlib'e bağlı Atme kasabasına düzenlenen bir hava saldırısı sonucu içlerinde çocukların da bulunduğu sivil kayıpların fotoğrafları gündeme düştü.
Malum, sivil kayıplar değer hiyerarşisinde Suriyelilerin konumu epey aşağıda ne yazık ki. Suriyeliler ölmeye alışık. Varil bombaları, kimyasal silahlar, Scud füzeleri, IŞİD, Esad rejimi... Hepsini tecrübe ettiler. O yüzden Suriye'de herhangi başka bir unsuru hedef alan bir saldırı dünya kamuoyunu ayağa kaldırırken, gariban Arapların ölmesi normal karşılanıyor.
Fakat Türkiye'de durum böyle değil...
Bu saldırıda ölen siviller Türkiye'de Suriye meselesinde hassas olan kamuoyunun hemen dikkatini çekti.
Lakin her zaman olduğu gibi bir tezvirat da yok değildi.
Bu saldırının İncirlik'ten kalkan bir Amerikan F16'sı ile yapıldığı iddiası dolaşıma girdi.
Önce dışişlerinden bir yalanlama geldi. Atme'yi bombalayan uçağın İncirlik'ten kalkmadığı ve Türkiye hava sahasını kullanmadığı belirtildi.
Daha sonra Sabah gazetesinin yaptığı haberler ile dikkat çeken Washington muhabiri Ragıp Soylu, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yazılı bir açıklama aldı. Açıklamada ABD'nin o bölgede herhangi bir saldırı yapmadığı belirtiliyordu.
Peki o zaman bu saldırıyı kim yaptı?
Bir ihtimal Esad rejimi... Ragıp Soylu, 2015 yılının Mart ayında Suriye hava güçlerinin Atme'yi vurduğunu hatırlatıyor.
Diğer bir ihtimal ise IŞİD'e karşı kurulan koalisyona mensup bir ülke olması. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu konuda olağan şüpheli olduğu dikkat çekiyor.
Atme'de IŞİD yok. Nusra ve ÖSO militanları var.
Hedef bu anlamda manidar.
Zamanlama da öyle.
Türkiye'nin güvenli bölge kurma çabaları sırasında gerçekleşti bu saldırı. Diriliş Postası yazarlarından İsmail Yaşa da buna dikkat çekiyor ve Atme katliamının Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmasını istemeyen IŞİD ve el-Kaide unsurları tarafından Türkiye'ye karşı kullanıldığını not düşüyor.
.....
Düzeltme: Bu yazının gazeteye gönderildiği saat olan 18:00 itibari ile koalisyon güçleri Atme'ye yönelik saldırıyı üstlenmemişti. Daha sonra yaptıkları bir açıklama ile saldırıyı yanlışlıkla üstlenmediklerini ve bu bölgenin koalisyon güçleri tarafından vurulduğu açıklandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.